Autor: Informer.rs

17.10.2024.

10:44

Foto: Shutterstock

Magazin

Pisma Nikole Tesle i Laze Kostića otkrivaju veliku tajnu! Ovo niko nije očekivao

Nikola Tesla, jedan od najvećih umova modernog doba, celog života se klonio romantičnih veza. Iako su žene bile očarane njegovom inteligencijom i harizmom, Tesla je verovao da ljubav može omesti njegovu posvećenost nauci.

U jedinom iskrenom priznanju o privatnom životu, Tesla je rekao da se svesno odrekao ljubavi i intimnosti, tvrdeći da mu je apstinencija omogućila da zadrži mentalnu bistrinu i energiju za svoje eksperimente.

- Istina je da su mi potrebni stimulansi, ali umerenost i kontrola su ključ. Apstinencija mi nije uvek prijala, ali sada osećam da mi donosi nagradu u obliku dugovečnosti i zdravlja - priznao je Nikola Tesla jednom prilikom. 

Tesla je verovao da bi ga romantična veza odvukla od misije koju je sam sebi postavio - da unapredi čovečanstvo.

Informer

 

Njegovo neobično viđenje ljubavi i intimnosti ostavilo je mnoge zapanjenima. Kako je i sam priznao, bio je svestan da njegov izbor nije tipičan, ali za njega je bio jedini put do vrhunskih otkrića koja su promenila svet.

Pisma otkrila da je Tesla odbio najlepšu devojku

Da li vam je poznato da je veliki naučnik Nikola Tesla bio prijatelj velikog pesnika Laze Kostića?

Naime, Laza, koji je bio nepopravljivo zaljubljen u 30 godina mlađu Lenku, u jednom pismu je predložio Tesli da se oženi Lenkom, jednom od najlepših i najobrazovanijih devojaka njihovog vremena.

Ovu informaciju potvrdio je Pero Zubac u dokumentarcu o pesniku Lazi Kostiću, u kojem se njegovo prijateljstvo s Teslom tek usputno spominje.

Laza je, da bi se zauvek udaljio od nje, Lenku za ženu predložio Nikoli Tesli, u pismu koje mu je poslao.

Na predlog Laze Kostića da se oženi Lenkom, koja je u tom trenutku imala 25 godina i bila kći jednog od najbogatijih Srba tog vremena, Tesla je odgovorio:

"Brak me ne zanima. Ja sam se odavno venčao s naukom."

Ipak, daleko od tog da Tesla nije gajio osećanja prema ženama, veruje se da je do kraja bio zaljubljen samo u jednu, koju nije mogao da ima. Mnogi pretpostavljaju da je to bila zabranjena ljubav. 

- Nikad nisam dotakao ženu. Kao student, na praznicima kod roditelja u Lici zaljubio sam se u devojku. Bila je visoka, prelepa i imala oči nesvakidašnje, pune razumevanja - bila je Teslina  izjava koju je 1927. dao jednom srpskom novinaru gde je prvi i poslednji put spomenuo ženu u tom kontekstu.