05.02.2015.

23:00

Foto:

Magazin

MEDICINSKA REVOLUCIJA Otkriven lek za prehladu!

Naučnici sa univerziteta Lids i Jork su kompjuterskim putem istraživali molekul virusa i strukturu njegove ribonukleinske kiseline, kada su iznenada otkrili sakriveni kod. 

Međutim, pre nego što ovo otkriće uđe u svakodnevno eksploatisanje, neophodno je prvo izvršiti testove na životinjama koje su zaražene ovim virusom. Naučnici kažu „da bi ovo otkriće moglo da virus saseče u korenu“. 

Piter Stokli, profesor biološke hemije sa univerziteta u Lidsu, poredi otkrivanje ove informacije sa rešenjem enigme koja lekarima daje na uvid tačan način po kom virus funkcioniše. 

 - Zahvaljujući ovom otkriću, ne samo da smo u stanju da tumačimo novootkrivene genetske kodove, već možemo da utičemo na njih radi sprečavanja širenja virusa - rekao je profesor Stokli britanskom "Telegrafu". 

Njegov kolega sa univerziteta, doktor Roman Tuma, za isti list je izjavio: 

 - Već decenijama nam je poznato da ribonukleinska kiselina nosi genetske poruke koje stvaraju virusne proteine, ali nismo znali da se u strukturi znakova koje koristimo za označavanje genetske informacije, zapravo nalazi kod koji reguliše formiranje samog virusa. To je kao da ste otkrili tajnu poruku na osnovu izveštaja iz dnevnih novina, a onda ste došli do informacije koja vam omogućuje da dešifrujete ceo sistem iza te poruke- zaključio je Tuma. 
 

Tagovi: