02.08.2015.

21:25

Foto:

Magazin

ŠEST ČINJENICA o jajima zbog kojih ćete ih voleti više!

Jaja sadrže neke zdrave nezasićene masti i 6 grama proteina. Jaja su odličan izvor zeaksantina, luteina i kolina koji čuvaju očno zdravlje, deluju preventivno na gubitak vida i sprečavaju podočnjake.

Još jedna dobra vest za sve one koji za svoj zdravi doručak biraju jaja: ova će namirnica pomoći u regulisanju telesne težine... Uvrstite ih u svoj prvi jutarnji obrok i kombinujte ih s celovitim žitaricama.

Možda ćete ih nakon što ovo pročitate imati još češće na svom jelovniku. U slast!

1. Ljuska

Ljuska jajeta ne odražava kvalitet jaja. Stoga ne morate pomno proučavati je li ljuska jaja svetlija ili tamnija. Nutritivne vrednosti ove namirnice su zadržane unutra bez obzira na spoljašnost.

2. Salmonela u jajima

Samo jedno od 20 hiljada industrijski uzgojenih jaja "otrovano" je salmonelom. Mogućnost da se zarazite ovom bakterijom konzumiranjem jaja toliko je mala da će prosečan ljubitelj specijaliteta od jaja naići na jedno zaraženo jaje u proseku svake 84 godine, piše Lolwot.

3. Žumance

Boja žumanceta zavisi od hrane kojom je hranjena nosilja i ne pokazuje manjak nutritivnih vrednosti, kako mnogi mogu pomisliti, ako je žumance svetlije boje.

4. Krvava mrlja na žumancetu

Sigurno ste više puta videli na mrlje u žumancetu, ali ako ste se zapitali od čega je, evo odgovora. Pojavi se kada u žumanjku pukne kapilar i to ne znači da je jaje sumnjivog kvaliteta.

5. Aracuana kokoška

Ova vrsta nosilje nose prirodno plava, ružičasta, zelena i smeđa jaja.

6. Jaja i holesterol

Jedno jaje obezbeđuje dve trećine od maksimalne preporučene dnevne doze holesterola. Ipak, za sve one koji se pitaju, svakodnevna konzumacija jaja ne povećava rizik od srčanih oboljenja, pokazala su istraživanja.

Tagovi: