19.09.2015.

08:01

Foto:

Magazin

STOP NESANICI! Posle ove voćke zaspaćete kao beba!

Evo koje sve moći ima ova voćka.

1. Višnje su izvrstan izvor beta-karotena (provitamin vitamina A). One sadrze 19 puta više beta-karotena od borovnice. Ovaj provitamin deluje kao antioksidans, podstiče imunitet, ima povoljan uticaj na kožu i oči, pruža zastitu od UV-zračenja i kancerogenih materija.

2. Višnje se mogu nazvati i "moždanom hranom". Višnja je odlična za očuvanje zdravlja mozga a pogotovo pamćenja.

3. Deluju protiv upalnih procesa, umanjuju bolove sportista nakon napornih treninga, isto kao i simptome artritisa i gihta.

Sok od visanja bitno umanjuje nivo mokraćne kiseline koja je čest uzrok nastanka bolova u zglobovima.

4. Zahvaljujuci biljnom pigmentu antocijaninu višnje su prirodni antioksidans, koristan u prevenciji srčanih bolesti, anemije i kancera.

5. Redovna konzumacija ovog voća može umanjiti rizik od nastanka dijabetesa, a zbog niskog sadrzaja sećera potpuno je bezbedno i za ishranu dijabetičara.

6. Višnje su jedan od retkih prirodnih izvora koji sadrže melatonin, hormon pinealne žlezde koji izmedju ostalog, usporava proces starenja.

Ovo voće reguliše srcani ritam i prirodni ciklus sna. Naučnim praktičnim ispitivanjima potvrđeno je da osobe koje u toku dana piju svega dve caše soka od višnje imaju zdraviji i duži san tokom noći dok im je umanjena potreba za snom u toku dana.

7. Sadrze izdasan izvor vitaminima C, E, kalijuma, gvozđa i magnezijuma, pa pored toga sto osvežavaju one i okrepljuju organizam.

8. Višnje sadrže visok nivo vlakana sto pogoduje zdravom funkcionisanju organa za varenje.

Tagovi: