22.10.2015.

12:00

Foto:

Magazin

ŠTO ME BOLI GLAVA? Otkrijte koji tip glavolje vas muči i šta je izaziva

U zavisnosti od toga gde, kako se pojavljuje i koliko traje, lekari mogu da odrede o čemu je reč, ali problem većine nas je što im se za takve bolove retko obraćamo i sami tražimo rešenje.
Snažan jutarnji bol u glavi je signal da odmah idete lekaru, a takođe i ako uz glavobolju loše vidite, razdržljivi ste, boli vas vrat, piše portal "Diply".

Ovo su najčešći tipovi glavobolja.

1. Bol jedne polovine glave - reč je o migreni koja nije opasna, ali je naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Prepoznaćete je po pulsirajućem bolu umerenog do jakog intenziteta, a ponekad je prati mučnina i preosetljivost na buku i svetlo. Uzmite tabletu protiv bolova odmah posle prvih simptoma i mirujte u mračnoj i tihoj sobi.

Obrati pažnju
Glavobolja se javlja i kod dehidracije pa pazite da tokom dana pijete dovoljno vode

2. Bol "kao da je glava stegnuta obručem" - to je tzv. tenzijska glavobolja koja nastaje postepeno, a imate osećaj kao da vam glavu neko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

3. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak - reč je o Cluster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dve nedelje do mesec dana. Javlja se u određeno doba godine. Dok traje, svakog dana bol može da se javi u isto doba dana ili noći i traje otprilike između pola sata i tri sata. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nos, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca. Oni koji pate od ovog oblika primetili su da im je bolje dok se kreću.

3 dana mogu da potraju migrene

4. Bol u čelu - uzrokovan je upalom sinusa. Može da pređe i na lice, posebno da se oseti na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom.

5. Bol na temenu i oko vrata - javlja se zbog problema u kičmi i vratu, na primer zbog dugog sedenja. Protegnite se malo, udahnite svež vazduh.

6. Bol na slepoočnicama - pojavljuje se ako neko ima problema sa viličnim kostima. Zbog toga su mogući bolovi i oko ušiju, na drugim delovima lica, a ako imate problem sa otvaranjem i zatvaranjem usta, obavezno idite lekaru.

 

Tagovi: