06.11.2015.

20:09

Foto:

Magazin

REVOLUCIONARNI LEK Amerikanci ubrizgavaju herpes obolelima od raka kože!

Naime, američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je prošle nedelje terapiju koja će obolele poštedeti bolnih nuspojava postojećih metoda kakve su hemoterapija i zračenje.

Terapija TVEC (talimogene laherparepvec) prodavaće se pod komercijalnim nazivom "Imlygic". Posebno modifikovan virus herpesa ubrizgava se direktno u tumor, a odobren je za lečenje raka kože.

Dugo se vremena razmišljalo o virusima "lovcima" na rak kao potencijalnom izvoru lečenja raka. Za razliku od hemoterapije i radioterapije koje ubijaju stanice raka, ali pritom oštećuju i ostale delove tela, virusi mogu ciljati isključivo one organe koji su zahvaćeni tumorom. Kod ove metode jedina nuspojava je to što pacijent dva ili tri dana ima groznicu.

Dobra strana ovog leka je dvostruka, jer on osim što napada tumor ujedno podstiče imunološki sistem da se bori sa bolešću.

Dr. Stephen Russell, naučnik s klinike Mayo, smatra da je reč "o ozboljnoj prekretnici" u lečenju raka.

- Ne možemo preuranjeno tvrditi da smo postigli krajnji cilj, jer nismo, ali to je još jedan ozbiljan korak na putu ka potpunom izlečenju obolelih od raka - dodao je on.

Tagovi: