08.12.2015.

15:05

Foto:

Magazin

BUDITE SAVESNI Akcija besplatnog testiranja na hepatitis C

Kako je saopšteno iz tog Udruženja, pozivu za besplatno testiranje danas se odazvao veliki broj poznatih ličnosti, pevači, glumaci, sportisti, kako bi podigli svest građana o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja hepatitisa.

Akciji su se dazvali solista opere Narodnog pozorišta Darko Ðorđević, voditelj RTS-a Vladimir Jelić, glumac Stefan Buzurović, rukometaši Partizana. 

 REVOLUCIONARNO Novi lekovi spas za obolele od hepatitisa

Predsednica udruženja "Hronos" Ivana Dragojević zahvalila je svima koji su se odazvali akciji, napominjući da u Srbiji, prema proceni SZO, 100.000 ljudi ima hepatitis C, a da većina ni ne zna da su nosioci virusa zbog blagih i nespecifičnih simptoma, zbog koji se bolest i naziva "tihim ubicom".

Ona je istakla da je lečenje hepatitisa zapostavljeno, iako Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje da njegovo lečenje ima prioritet u odnosu na druga oboljenja.

"Nestašice osnovne dijagnostike bez koje pacijent ne može da se uvede na terapiju niti terapija može odgovorno da se vodi, postala su redovna pojava, dok se o lečenju savremenim terapijama o trošku RFZO, koje su dostupne u EU, pa i u zemljama u okruženju, ne može ni govoriti:, ukazala je ona.

Profesorka Jasmina Simonović Babić, sa Infektivne klinike KCS, istakla je da se pacijenti oboleli od hepatitisa u Srbiji leče iz donacija ili kliničkih istraživanja, jer terapija koje se primenjuje kod nas više nije standard u svetu.

EVROPSKA NEDELJA testiranja na HIV i hepatitits

Ona je istkla da je u Srbiji ove godine registrovana savremena oralna terapija, takozvani "interferon-free" režim, koja predstavlja najbolje rešenje za pacijente jer su ti lekovi virusološkom efikasnošću, jednostavnom upotrebom i dobrom podnošljivošću nadmašili ostale protokole lečenja.

Hronični virusni hepatitis je zapaljenje jetre uzrokovano virusima koje traje duže od šest meseci.

Virusni hepatitisi, u zavisnosti od tipa virusa, mogu biti: A, B, C, D, E, F i G, od kojih su B i C virus najčešći razlozi nastanka hronične infekcije jetre.

Tagovi: