03.01.2016.

13:23

Foto:

Magazin

DA LI IH GUŠITE?! Duvanski dim smeta i vašem kućnom ljubimcu!

Britanski "Telegraf" piše da psima i mačkama koje žive s pušačima prete mnoge bolesti poput različitih vrsta karcinoma, oštećenja ćelija i gojaznosti, problema sa limfnim žlezdama. 

Štetne materije u organizam ne ulaze samo udisanjem, već ih životinje unose i lizanjem sopstvenog krzna. Naročito su ugrožene mačke koje na takav način održavaju higijenu. 

S obzirom da sve životinje dišu, onda su sve podložne pasivnom pušenju ukoliko duže vreme udišu duvanski dim. Ljubimci kao što su mačke i psi koje najviše vremena provode u blizini ljudi, najverovatnije su najviše izložene pasivnom pušenju.

Međutim, tu spadaju i manji kućni ljubimci koji se čuvaju u kavezima, koje su inače veoma osetljivi na dim jer imaju jako osetljive respiratorne sisteme. Čak i životinje koje se čuvaju u akvarijumima mogu da osete posledice duvanskog dima u atmosferi.

MRNJAU FEST 9. i 10. januara u Domu omladine

Dakle, sklonite vašeg ljubimca iz prostorije u kojoj se puši.

Važno je da primenite ista pravila koja se tiču pušenja i ljubimaca, poput onih koja važe za pušenje u prisustvu dece, a to je da se ne puši u njihovoj blizini  kod kuće. Nikada ne pušite u prostoriji u kojoj svakodnevno borave kućni ljubimci!

(FOTO) OVO SU "ŽIVOTINJE GODINE"! Da li ih pratite ili lajkujete?

Tagovi: