27.01.2016.

12:14

Foto:

Magazin

OPREZ! Ove namirnice nikako ne jedite presne!

1. Već iseckani i oprani proizvodi

Ma koliko zgodne bile već naseckane salate, koje su već oprane, Marler ih izbegava "kao kugu". Što je više hrana obrađivana i dodirivana to je veći rizik da je kontaminirana, pa advokat kupuje neoprano i neisečeno voće i povrće. Kako bi izbegao rizik od bakterije listerije on kupuje proizvode samo za tri, četiri dana.

2. Klice

Klice se sve više pojavljuju u radnjama, kao zamena za sveže povrće, ali Marler neće nasesti na njih osim ako nisu kuvane. On kaže da iz njih vrebaju ešerihija koli i salmonela, zbog toga što su klice posebno rizične jer je njihovo seme sklono bakterijskoj kontaminaciji.

3. Crveno meso srednje pečeno

Advokat kaže da iako crveno meso koje srednje ispečemo daje slasne sokove na našim tanjirima, ono je ipak sklono tome da bude kontaminirano. Ako nije ispečeno na 71 stepenu, može da dođe do trovanja ešerihijom koli, salmonelom i ostalim bakterijama.

4. Ostrige

Ostrige su nekima afrodizijak ali ovom advokatu ni malo nisu seksi. "Ostrige su filter hranilice, što znači da pokupe sve što je u vodi", napominje Marler. Ako je voda kontaminirana onda će biti i školjka. Veliki je broj slučajeva u kojima su se ljudi otrovali školjkama i ribom, napominje on.

Tagovi: