18.02.2016.

12:28

Foto:

Magazin

ČUDOTVORNA NAMIRNICA Zbog čega je dobro da svakodnevno jedemo ječam?

 - Iznenađujuće je da odabir pravih vlakana može u jako kratkom vremenu da pokaže ovako zapanjujuće zdravstvene prednosti - tvrdi profesorka An Nilson sa Lund univerziteta u Švedskoj.

EKSPERIMENT Šta se dešava u mozgu kada umesto slatkiša pojedete voće? 

Naučnici su od zdravih osoba tražili da tri dana jedu hleb napravljen od zrna ječma za ručak, doručak i večeru.  Posle poslednjeg obroka na kraju svakog dana, u roku od 11 do 14 časova, testovi su pokazali da im se metabolizam ubrzao, dok su smanjeni nivoi šećera u krvi i insulina. Do ovoga dolazi kada specijalan miks vlakana u zrnu ječma dođe do želuca - stimulišući povećanje dobrih bakterija i oslobađanje važnih hormona.  

 - Pošto su ispitanici jeli hleb od zrna ječma, primetili smo povećanje bakterija u želucu koje regulišu metabolizam i apetit, ali i povećanje nivoa hormona koji smanjuje hronične upale. Ovo bi vremenom moglo da spreči pojavljivanje kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa -  ističe Nilsonova.  

Naučnici se nadaju da će ljudi u budućnosti početi da češće koriste ječam u svojim obrocima, salatama, supama, gulašima, ili kao alternativu pirinču i krompiru.

PRIRODNI LEK OD ĐUMBIRA poboljšava varenje i umiruje bolove u želucu!

Tagovi: