20.03.2016.

15:03

Foto:

Magazin

(FOTO) ZUBAR NAUČIO PSA da TEŠI decu dok im on popravlja ZUBE!

Dečiji zubar Pol Veis iz SAD-a još kao dete je želeo da ima psa pa je pre pet godina kući doveo ženku zlatnog retrivera i nazvao je Bruk. Jednog dana je s njom šetao parkom i primetio kako se svi nasmeše nakon što pogledaju njegovu dlakavu prijateljicu. Počeo je da razmišlja kako bi mogla da bude od velike koristi njegovoj u stomatološkoj ambulanti, jer su deca uglavnom u strahu od samog pogleda na zubarsku stolicu.

KAKVI LJUDI ČUVAJU PSE, a kakvi vole mačke?

habri central

Počeo je da istražuje šta sve mora da uradi da bi mu to zakonski bilo dopušteno. Iznenadio se na koliko malo informacija je nailazio. Ipak, odlučio je da se upusti u to. Za početak je morao da ugovori polisu osiguranja koja ga pokriva od odgovornosti za dovođenje psa u tu zgradu. Potom je Bruk krenula na školovanje za sertifikovanog terapeutskog psa iako to zakonom nije bilo obvezno da bi joj bilo dopušteno da bude u ordinaciji.

(FOTO) PRAVI PRIJATELJ! Pas iz dana u dan spašava život dečaka!

Dok je još bila štene Pol je naučio osnovne komande, a kako je dobrog karaktera, nije bilo potrebno puno treninga da prođe ispit i dobije sertifikat. U njegovoj ordinaciji službeno je počela da "radi" u leto 2012. godine. Do danas je ordinacija postala vrlo popularna upravo zbog toga što decu tamo dočekuje pas i teši ih ako se boje zubara. Neka deca znaju da traže da legne na njih dok su u zubarskoj stolici, pa je grle i maze, govore kako je vole - i tako zaborave na strah. Bruk češće leži ili sedi pored njih jer nije baš lagana, teži 25 kilograma.

printscreen

Pojedini roditelji izlaze u suzama iz ordinacije dirnuti koliko pozitivno pas deluje na njihovu prestrašenu decu. Drugi su presrećni jer više ne moraju na silu da dovode svoje mališane kod zubara, već oni sami pitaju kad će da idu, i raduju se tome. Ipak, ima i onih koji ne žele psa u blizini svoje dece pa takve prima jedino u vreme dok Bruk nije u ordinaciji ili je stavlja u zasebnu prostoriju dok zahvat ne bude gotov. 

Tagovi: