21.03.2016.

15:31

Foto:

Magazin

OD NEDELJE POMERAMO KAZALJKE, a to može LOŠE da utiče na naš organizam!

Prelazak na letnje računanje vremena utiče na ljudsko zdravlje sa više aspekata. Ova promena izaziva brojne probleme u našem organizmu, a da bi se organizam prilagodio, potrebno je i do tri nedelje.

Za većinu, to samo može da potraje jedan dan, dok se organizam ne prilagodi novom rasporedu.

Ponedeljak je kritičan. Savetuje se da prvih radnih dana, ili barem u ponedeljak, ne započinjete zahtevne poslove ni nove projekte.

Sunce izlazi kasnije, što otežava da se ljudi probude ujutru. Kada se izbaci i samo jedan sat sna tokom prelaska na letnje računanje vremena, ljudsko telo primeti razliku.

SKRIVENE MASNOĆE su kao BOMBA u telu!​

Statistika pokazuje da se prvog ponedeljka nakon prelaska na letnje računanje vremena povećava broj saobraćajnih nezgoda, upravo zbog nedostatka sna, broj srčanih napada, a češći su i bolovi u glavi koji mogu trajati i do nekoliko nedelja.

Dolazi i do smanjene produktivnosti kod odraslih i kod dece. Uzroci su jasni: otežana koncentracija, razdražljivost, brzo zamaranje, teže podnošenje fizičkog, umnog i emocionalnog opterećenja. Zanimljivo je da se prvog dana nakon prelaska na letnje računanje vremena, usled nedostatka motivacije za rad, povećava i vreme provedeno na Internetu. Jedno istraživanje ukazuje na povećan broj samoubistava kod muškaraca tokom prvih nedelja nakon ove promene.

Public

Prema rečima profesorke dr Gordane Dedić, neuropsihijatra i psihoterapeuta Klinike za psihijatriju VMA, biološki satovi koji kontrolišu fiziološke, fizičke, mentalne i bihejvioralne promene, koje prate dnevni ciklus budnosti i spavanja, nalaze se u ćelijama raspoređenim po celom telu.

- Glavni biološki sat nalazi se u našem mozgu i on kontroliše rad svih drugih telesnih satova unutar našeg organizma. Na njega direktno utiču spoljašnji faktori, a najviše dnevno svetlo i informacija o trajanju noći
- kaže dr Dedić za BKTVNews.

PUŠENJE ILI ZDRAVLJE: Vitaminima protiv nikotina!

Međutim, nisu svi efekti prelaska na letnje računanje vremena loši.

- Onima koji pate od sezonskog afektivnog poremećaja, tj. ljudima koji imaju simptome depresije tokom jeseni i zime, pomaže upravo taj dodatni sat dnevnog svetla. Dodatna izloženost sunčevoj svetlosti im pomaže - navodi Gordana.

Postoje i preventivne metode ublažavanja ovih posledica.

- Omogućite vašem organizmu da se naspava. Smanjite ili eliminišite kofein i alkohol, povećajte fizičku aktivnost pre spavanja, potrudite se da svakog dana odlazite u isto vreme na počinak i više vremena provodite na dnevnom svetlu - napominje dr Dedić.                                       

Tagovi: