26.03.2016.

08:28

Foto:

Magazin

POČINJE VAKCINACIJA protiv izazivača raka grlića materice!

Humani papiloma virus je odgovoran za gotovo sve slučajeve raka grlića materice, a prema podacima Batuta, svake godine se u proseku registruju 1.244 novoobolele žene, a 482 izgube život od te vrste raka. 

Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) i Evropske mreže registara za rak (ENCR), Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. 

MESEC BORBE PROTIV KANCERA: Opasniji od raka je strah od raka!​

Humani papiloma virus je takođe odgovoran za više od 90 odsto slučajeva raka završnog dela debelog creva, 71 odsto slučajeva raka genitalnih organa kod oba pola i za 72 odsto slučajeva raka usne duplje i ždrela, piše u saopštenju. 

Iz Batuta navode da je vakcina dostupna u okruzima i opštinama u Srbiji koje su imale visok odziv na organizovani skrining na rak grlića materice i u okruzima u kojima je zabeležena visoka stopa obolevanja od bolesti izazvanih humanim papiloma virusom. 

Vakcina protiv HPV virusa dostupna je u beogradskim domovima zdravlja Novi Beograd, Palilula, Voždovac i Savski venac, kao i u domovima zdravlja Kragujevac, Kikinda i Požarevac. 

REVOLUCIONARNO U Americi prvi put izvedeno presađivanje materice!

U saopštenju je navedeno da je preporuka da vakcinu prime deca oba pola uzrasta od 9 do 13 godina, a mogu je primiti i adolescenti starijeg uzrasta. 

Organizovani programi vakcinacije protiv humanog papiloma virusa sprovode se od 2008. godine u 19 zemalja Evropske unije, dok je u preostalim zemljama članicama taj postupak u toku.

Tagovi: