18.04.2016.

18:34

Foto:

Magazin

PORODICA DANAS: Uživajte sa klincima jer BRZO rastu!

Nekada je porodični život izgledao manje-više ovako: tokom dana svako je zauzet svojim obavezama, ali svi obeduju zajedno u dogovoreno vreme. Uveče se uz vatricu pričaju priče, stvarne ili izmišljene, a na počinak se ide rano da bi se isto tako rano ustalo sledećeg jutra. I danas je svako zauzet svojim obavezama tokom dana, ali se institucija porodičnog ručka izgubila (o doručku i večeri i da ne govorimo), pa čak i nedeljom (čast izuzecima). Kad su svi na okupu, majka čita knjigu, otac gleda utakmicu, stariji sin je na kompjuteru, mlađi na tabletu... Nije loše za mamu i tatu - malo mira i tišine. Ali sve ima svoju cenu.

STALNO JE SILAZIO U PODRUM! Kada sam krenula za njim PREMRLA sam zbog onoga što sam videla!

Dovoljno važan
- U predškolskom periodu deca se ponašaju tako što posvećuju vreme onom što vole. U tom uzrastu ona misle da je to način ponašanja i odraslih. Tako, ako vi niste posvećeni njima, ona to ne vide kao vašu zauzetost ili okupiranost obavezama, već da vam ona nisu dovoljno važna da biste sa njima provodili vreme - kaže Ksenija Sulejmanović. Brojne studije pokazuju da deca kojoj se posvećuje više pažnje izrastaju u samouverene i sposobne osobe, svesne toga da su voljene.

Stručnjaci tvrde da nedostatak vremena za porodični život dovodi do otuđenosti ne samo između vas i deteta već i u okviru partnerskih odnosa. Potiskivanje ličnog nezadovoljstva i nepravovremeno rešavanje konflikata rezultira time da, kada se potisnute emocije konačno ispolje (jer ne mogu zauvek da ostanu skrivene), često rezultiraju raspadom tih zajednica.

Rituali pred spavanje

- Otuđenost u porodici može se odražavati putem velike emocionalne distance između članova porodice. Ovo je, dakle, otuđenost koja se dešava unutar porodičnog sistema. Kada opisujemo ovaj tip porodice, možemo pričati o porodicama sa decom, u okviru kojih postoji vrlo malo ili nimalo kvalitetne komunikacije i razmene. Veći deo dana roditelji provode na poslu, dok jedino u večernjim časovima ostaje vremena za porodicu, koje se, veoma često, koristi za gledanje televizije, za kompjuterom ili u drugim individualnim aktivnostima. Ono što se gubi u ovakvim porodicama je osećaj zajedništva, pripadanja i podrške - kaže Slađana Đorđević, psihoterapeut i stručni saradnik Škole roditeljstva "Nada Lazić".

POUKE DECI: 50 moćnih citata koji im oblikuju karakter!

Bilo koje vreme koje provedete sa detetom jeste kvalitetno vreme

Roditelji u ovim porodicama premalo važnosti pridaju određenim porodičnim ritualima koji daju strukturu članovima - porodični ručkovi/večere, zajedničke aktivnosti, izleti, društvene igre... Međutim, baš ovi rituali povezuju porodični sistem u celinu, navodi psihoterapeut. 

Pedagog Ksenija Sulejmanović smatra da ne postoji vreme provedeno sa detetom koje nije kvalitetno.

U četiri zida
Porodica kao celina može biti otuđena i od šire društvene zajednice, gde ne postoji zdrava razmena sa spoljašnjim svetom i gde sve ostaje u okvirima "četiri zida".
- Iako povezanost između članova porodice može biti jaka (što je u ovakvom tipu porodica tipično), deca koja rastu u ovakvim porodicama imaju nepoverenje ka otvaranju i uključivanju u širu socijalnu zajednicu, te imaju poteškoće u uklapanju u vršnjačku grupu. Preterana vezanost za članove porodice, koja je praćena otuđenjem iz šire sredine, sprečava zdravo osamostaljivanje dece i razvitak autonomije i inicijative. Naraštaji koji rastu u ovakvim porodičnim sistemima često bivaju pasivni, zatvoreni i sputani kako na ličnom, tako i na socijalnom planu - navodi Slađana Đorđević.

- Roditelji koji zbog posla i obaveza imaju manje vremena za svoju decu često se trude da im to nadoknade na neki poseban način, ali prevelika kompenzacija u vidu specijalnih izlazaka, novčanih izdataka, zapravo nisu potrebna. Kvalitetno vreme provedeno sa detetom može podrazumevati i svakodnevne zajedničke aktivnosti, uključivanje deteta u neke kućne poslove u kojima može da vam pomogne, čitanje priče ili razgovor pred spavanje. Deca cene roditeljsko društvo i bilo koje vreme koje provedete sa detetom jeste kvalitetno vreme, zato isključite krivicu, ali nastojte da svaki dan izdvojite bar delić vremena za razgovor, smeh i uživanje u svom detetu tokom vremena koje imate - savetuje Ksenija. 

Moguća rešenja

Ako je vaše radno vreme od 9 do 17 sati, razmislite koliko preostalog, takozvanog slobodnog vremena provodite obavljajući neke druge poslove (kućne obaveze, telefoniranje...). Pokušajte da se preorganizujete. Smanjite vreme provedeno pred televizorom u korist vremena za dete. Iako to može da se čini kao veliki zahtev jer se roditelji pred TV-om opuštaju i relaksiraju, setite se da je vreme koje možete da posvetite svom detetu zapravo ograničeno na svega nekoliko godina.

(VIDEO) MAMA, NAPRAVI MESTA: Evo šta se dešava sa organima žene kada u njoj raste beba!

U otuđenim porodicama gubi se osećaj zajedništva, pripadanja i podrške

U predškolskom periodu, roditelji su potpuno nezamenljivi, ali već sa osnovnom školom, vršnjačkom socijalizacijom, odrastanjem... detetova potreba za vama kao saigračima i sagovornicima se smanjuje. I još nešto. Imajte u vidu da vas dete kopira. Ako i vi provodite slobodno vreme ispred ekrana (bilo koje vrste), ne možete od njega očekivati nešto drugo.

- U svakoj porodici je dobro da postoje porodični rituali i struktura koja je "lepak" koji povezuje i daje osećaj zajedništva i podrške svim članovima. Istovremeno, normalno je da uključenost porodice i njenih članova u aktivnosti koje se dešavaju van kuće, tokom odrastanja deteta, budu sve češći. Tako porodica omogućava svojim članovima da osete povezanost i pripadnost, ali i dovoljnu samostalnost da se slobodno mogu uključiti u širu zajednicu i grupu vršnjaka. Ta fleksibilnost omogućava porodici kao celini da "diše" i razvija se - objašnjava Slađana Đorđević. 

 

 

 

 

Tagovi: