14.06.2016.

16:19

Foto:

Magazin

ZASADITE BILJKE OD KOJIH BEŽE INSEKTI! Bosiljak tera komarce!

Lavanda


Ovaj cvet treba da ima posebno mesto u vašem dvorištu ili u saksijama. Ako ne zbog divnog mirisa i izgleda, onda zbog komaraca. S obzirom na to da miris lavande odbija ove sitne napasti, poželjno je da je posadite blizu ulaznih vrata ili držite saksije lavande kod ulaza i na prozorima.

BILJKA KOJA RASTERUJE INSEKTE IZ KUĆE: Prirodni čistač i osveživač vazduha!

Nana


Duž bašte je dobro posaditi malo nane da biste je odbranili od invazije mrava i drugih buba. Inače, gotovo sve biljke iz društva nane su dobre protiv miševa, mrava, komaraca, muva...

Bosiljak


Ova biljka je odlična protiv muva, ali i komaraca. Lako uspeva na većini klimatskih područja, pa posadite bosiljak u saksije i rasporedite na terasi i kod ulaznih vrata. Postoji više vrsta bosiljka, ali svi su poprilično delotvorni kada je u pitanju teranje muva.

ISKUSNE DOMAĆICE ZNAJU ZAŠTO! Ove stvari ne smete da perete u veš mašini!

Matičnjak


Posadite ga uz stazice ili blizu ulaznih vrata i biljka će držati bube podalje od vaše kuće. Voli sunce ili poluosunčane delove, ali i vlažnu zemlju. Međutim, kako se širi brzo, najbolje je da ga držite pod kontrolom u saksijama.

Neven


Kao i lavanda, neven je jedan vrlo koristan i lep cvet. Ima specifičan miris, koji se nikako ne dopada komarcima. Držite neven blizu ulaznih vrata i kod otvorenih prozora da biste zaustavili ove insekte. Zanimljivo je i da neven odbija i insekte koji napadaju paradajz, pa ih slobodno možete posaditi među redove paradajza za dodatnu zaštitu.

Tagovi: