21.08.2016.

15:17

Foto:

Magazin

PRIRODNA TERAPIJA Evo šta jesti ako vam je povišen holesterol!

Nema te tablete koja preko noći može da izbriše nakupljenu masnoću. Specijalisti interne medicine kažu da lekovi neće anulirati posledice loše ishrane, jer delotvorna terapija zahteva i promenu načina života.

Pazite na skriveni šećer

Svi znamo da kolači povećavaju nivo šećera u krvi, ali niko ne misli na šećer skriven u jogurtu, kiflama, gaziranim pićima... Prekomeran unos šećera utrostručuje rizik od niskog nivoa dobrog holesterola. Pravilo je jednostavno - manje šećera, viši HDL, niski trigliceridi.

Hranite se mediteranski

Mediteranska hrana, koja se zasniva na voću, povrću, integralnim žitaricama, maslinovom ulju, orasima, pasulju i ribi dokazano smanjuje nivo masnoće u krvi, a i rizik od srčanih bolesti za čak 30 odsto.

Doručak je najvažniji obrok za vaše srce. Ako ga preskačete, možete povećati nivo holesterola, a rizik od srčanog udara za čak 27 odsto. Ali ne počinjite dan prženom slaninom ili kobasicama. Meso svedite na minimum, a jedno jaje dnevno prava je mera.

Izbegavajte grejpfrut

Grejpfrut u kontaktu s lekovima za holesterol može da dovede do komplikacija, da statine unete lekovima pretvori u neprijatelje. Krivci su furanokumarini, komponente koje utiču na to kako vaše telo razlaže statine. Mogu povisiti nivo statina u krvotoku i uzrokovati potencijalnu toksikaciju. Ako ne koristite lekove, grejp je dobrodošao. Jedan dnevno za mesec dana snižava holesterol za čak 15,5 odsto.

Ne odbacujte masnoće

Masti imaju lošu reputaciju, ali ne sve. Transmasti nisu dozvoljene, što znači da treba izbegavati gotova pakovanja kolača, kafu s mlekom, zamrznute piće... I zasićene masti su u redu, ali umereno, a daleko najbolje su one u orasima, maslinovom ulju, avokadu i ribi jer regulišu nivo holesterola i snižavaju nivo triglicerida.

Sladite se čokoladom

Ustanovljeno je da tamna čokolada snižava nivo lošeg holesterola za 20 odsto, a za čak toliko povećava i nivo dobrog holesterola. To je verovatno zbog flavonoida, antioksidanata koji utiču na zdravlje srca. Birajte onu sa 70 odsto kakaoa ili više.

Sir? Jedite ga slobodno

Danski istraživači su šest nedelja redovno ispitanicima davali po 141 gram masnog sira. Iako su unosili više od uobičajene količine masti, njihov loš holestrol nije se pomerio. Da

Tagovi: