23.08.2016.

21:37

Foto:

Magazin

SPAS U POSLEDNJI ČAS Evo šta da radite ako vas bole leđa!

Leđa vas možda bole zato što nepravilno dišete, a to znači da koristite pogrešne mišiće. To izaziva ukočenost ramena i leđa.

Kod žena postoji i još jedan "razlog" koji može da izazove neugodne bolove u leđima, a to su grudi. Žene kojima je prosečna veličina grudnjaka 75E nose teret, objašnjava dr Mehmet Oz, što odgovara težini prosečne dinje, a one koje će brushalter tražiti među onima s veličinom, recimo, 65D na leđima nose opterećenje koje odgovara težini dva grejpa.

Takav teret povija ramena prema dole pa se bol javlja u gornjem delu leđa, ali se istežu i mišići donjeg dela leđa. Brushalter vam tu ne može mnogo pomoći jer će se i on urezati u kožu, a do pogrbljena položaja dovodi i često osećaj nelagode zbog veličine grudi, pa se žene trude da ih sakriju.

Još jedan od uzroka bolova u leđima, ističe dr Oz, je dehidracija vezivnog tkiva, koja pogađa i žene i muškarce, pa jedite zdravo i obavezno unosite dovoljno tečnosti.

Prva pomoć kada vas zabole leđa može biti jednostavna vežba.

Kleknite na podlogu za vežbanje razmaknutih kolena i oslonite se na ruke u širini ramena. Izvijte leđa prema gore u luk, a glavu povijte dole. Potom dignite glavu prema gore, a leđa savijte dole. Vježbajte i sa valjkom ili zarolanim peškirom.

Legnite na podlogu za vežbanje, a pod leđa, tačno tako da prati karlicu, podmetnite valjak i valjajte telo levo pa desno preko njega i tako desetak minuta svaki dan. Ili sednite na podlogu i pod donji deo leđa podmetnite valjak, nalegnite na njega i valjajte se leđima gore-dole. Naime, suprotno verovanju da treba mirovati kad bole leđa, dr Oz ističe da se polaganim kretanjem u granicama u kojima to možete jačaju drugi mišići koji će pomoći da prebrodimo bolno razdoblje.

Protiv bolova u leđima pomaže i masaža dlana. Akupresurne tačke za leđa su u korenu palca na oba dlana. To mesto treba pritisnuti palcem suprotne ruke i masirati kružnim pokretima, pa pomaći palac malo niže i opet masirati, pa još malo niže dok se ne oseti da je napetost popustila. Ako se pri masaži javi bol, nastavite da masiratr dok bol nestane i mesto masaže postane opuštenije.

Takva će masaža otvoriti puteve za slobodan protok energije kroz vaša leđa.

Protiv bolova u leđima također pomažu hladni oblozi i lagano nanošenje protivupalne kreme ili gela.

Vežba za stopala

1. Stisnuti mišići

Stanite približenih stopala, ruku opuštenih uz telo. Zatvorite oči i proverite svoje noge, jesu li mišići stisnuti u stopalima i možete li ih svesno opustiti.

2. Loptica pod noge

Stavite lopticu pored peta. Držeći prednje delove stopala čvrsto na podu polako pomerajte loptu s jedne na drugu. I tako nekoliko minuta.

3. Nožni palac

Stavite lopticu ispod nožnog palca. Laganim pritiskom gurajte lopticu prema peti. Podignite stopalo da premestite lopticu pod drugi palac i tad ponovite vežbu s drugim stopalom.

Svaki dan 15 minuta radite vežbte za stomak, stražnjicu i leđa

Da biste olakšali bolove u leđima, izdvojite 15 minuta na dan da se usredotočite na tople tačke svoga tela – stomak, stražnjicu i leđa. Vežbe usmerene na ta mesta pomažu zatezanju i opuštanju mišića koji će eliminirati bol u leđima. Zatezanjem i opuštanjem svake od tih skupina mišića uklonićete i bolnu napetost u tim mišićima.

Pola kašikice đumbira u prahu na dan smanjuje upale

Ulje koje sadrži đumbir pomaže smanjenju upale. Uzmite samo pola kašičice đumbira u prahu nekoliko puta na dan tokom sedam dana i razmutite ga u toploj vodi koju popijete ujutro, u limunadi uz ručak ili uzmite tablete s ekstraktom đumbira.

Tagovi: