27.09.2016.

11:18

Foto:

Magazin

NAUČNO DOKAZANO: Dve čaše vode pre obroka tope kilograme

Vodom protiv suvišnih kilograma?

Bilo da vaša metoda skidanja suvišnih kilograma uključuje ishranu s visokim udelom ugljenih hidrata ili se radije odlučujete za one modele koji upućuju na visok udeo masti i proteina, postoji jedno pravilo koje prati svaki plan mršavljenja i koje treba ponavljati kao mantru, a ono kaže ''pij dosta vode''.

To pravilo podupire i najnovije istraživanje naučnika iz Virdžinije koje je zabeležilo kako unos 2 čaše vode pre svakog obroka podstiče mršavljenje. Ispitanici koji su tpkom 12 nedelja kontrolisali energetski unos i unosili otprilike 0,5 litara vode pre obroka, 3 puta dnevno, prosečno su izgubili 2,5 kilograma više u poređenju s osobama koje su se pridržavale istog režima ishrane, ali nisu unosile vodu pre obroka.

U studiji je učestvovalo 55 ispitanika starosti od 55 do 75 godina. Ispitanici koji su pili vodu prosečno su izgubili 7 kilograma, dok su ostali izgubili prosečno oko 5 kilograma. Autori studije su ustvrdili kako voda nema energetsku vrednost, a njenim unosom pre obroka u organizmu se javlja osećaj sitosti što dovodi do manjeg unosa hrane, a posledično i do uspešnijeg mršavljenja.

Brža potrošnja kalorija

I nemački istraživači su takođe ponudili naučne dokaze prema kojima adekvatan unos vode uistinu pomaže pri skidanju suvišnih kilograma. Prema njima, voda ubrzava proces sagorevanja kalorija, i iako preliminarna, ova istraživanja mogla bi imati važne implikacije u programima mršavljenja.

A SVAKOG DANA IH JEDETE! Namirnice koje izazivaju glavobolje!

U nemačkoj studiji sprovedenoj 2003. godine učestvovalo je 14 zdravih osoba (7 muškaraca i 7 žena) koje nisu bile gojazne i kojima je merena potrošnja energije. Uočeno je da se nakon konzumacije otprilike pola litra vode, stupanj sagorevanja kalorija i kod muškaraca i kod žena povećao za 30 posto. Povećanje stupnja sagorevanja započelo je 10 minuta nakon unosa vode, a maksimum je postignut nakon otprilike 30 do 40 minuta.

PIJTE IH SVAKI DAN! Ovih 5 čajeva će učiniti čudo za vašu liniju!

Studija je takođe pokazala da potrošene kalorije kod muškaraca i žena potiču iz različitih izvora. Kod muškaraca, sagorene kalorije uglavnom potiču od masti, dok je kod žena povećan stupanj sagorevanja kalorija rezultat povećane razgradnje ugljenih hidrata.

Tagovi: