30.09.2016.

13:59

Foto:

Magazin

(FOTO) ZOVITE RIPLIJA! Ženama je bilo ZABRANJENO da rade OVE stvari!

Pravo glasa za žene uvedeno je u različitim periodima u različitim zemljama širom sveta, ali je uvek bila reč o dugoj i napornoj borbi. Prva država koja je ženama dala pravo glasa je Novi Zeland 1893. godine, mada je Švedska prva zemlja u kojoj je u periodu između 1718. i 1771. godine postojalo uslovno pravo glasa za žene koje su su bile članice esnafa i plaćale porez. Kod nas se to dogodilo 1945. godine.

Pred vama su nekoliko primera prava koja nisu imale naše bake i prabake, a koje se danas smatraju sasvim normalnim.

Žene nisu smele da koriste kontraceptivne pilule.

 

 

A photo posted by lady Zaga (@zaga_makeup) on Sep 26, 2016 at 4:35am PDT

 

SESTRO, AL SI SE ZEZNULA! Poslala maloletnom sinu bivšeg dečka gole fotke, on je prijavio za pedofiliju!

Kontracepcija je bila tabu tema većim delom 20. veka. U mnogim zemljama bilo je zakonski zabranjeno da parovi čine bilo šta što bi poremetilo prirodni tok reprodukcije. Uzimanje kontraceptivnih pilula u Americi je legalizovano tek '60-ih godina prošlog veka.

Žene nisu jednako plaćane za poslove koje su jednako radile kao i muškarci.

 

 

A photo posted by Cecilia Dominguez (@ceciliadomay) on Sep 27, 2016 at 2:03am PDT

 

U nekim delovima sveta nejednake plate su i danas problem, pa i u Srbiji. Mada, iste plate su zagarantovane zakonom, a to nije uvek bio slučaj. Tek 1970. godine američki Vrhovni sud propisao je da firme ženama duguju istu nadoknadu kao i muškarcima.

Ženama je bio zabranjen rad tokom trudnoće.

 

 

A photo posted by Muna Nazak Mešić (@muna_nazak) on Sep 28, 2016 at 12:51pm PDT

 

UDALA SE ZA STARCA: Bogat je i voli me, a već GUBI PAMĆENJE!

Do šezdesetih godina prošlog veka poslodavci nisu bili u obavezi da zadrže radnice koje su bile trudne i podrazumevalo se da je trudničko i posle porodiljsko odsustvo trajno. Čak 40 odsto poslodavaca je iskorišćavalo nedostatak zakonskih okvira. 

Žene nisu mogle da izvade kreditnu karticu.

 

 

Početkom '70-ih godina prošlog veka, slobodne ili razvedene žene su vrlo često morale da dovedu muškarca da garantuje za njih prilikom vađenja kreditne kartice, a tokom procene plate, neretko su uzimali u obzir samo polovinu te sume.

Žene nisu smele da oblače praktične kupaće kostime.

 

 

Početkom 20-ih godina prošlog veka, ženama je bilo zabranjeno da pokazuju previše kože i da nose kostime za kupanje koji previše otkrivaju. Neki su išli toliko daleko da je plažama patrolirao policajac sa metrom i merio je da li je kostim u granicama dozvoljenog. 

Žene nisu smele da puše u javnosti.

 

 

A photo posted by @prettyypsycho on Sep 28, 2016 at 12:40pm PDT

 

(FOTO/VIDEO) SISE NA IZVOL'TE! Plaćali mladi da bi je pipkali po grudima!

Za muškarce je pušenje muževna aktivnost u kojoj većina njih uživa, dok je za žene u mnogim gradovima bilo zabranjeno. U Njujorku je npr. pušenje bilo veoma neprimereno. Tako je damama bilo zabranjeno da puše na javnim mestima, poput ulice, barova, hotela i restorana.

Žene nisu mogle da tuže zbog seksualnog uznemiranjava.

 

 

A photo posted by NLD Guy (@nldguy13) on Sep 22, 2016 at 6:37pm PDT

 

Tek 1986. godine Vrhovni su Amerike doneo je zakon po kome je seksualno uznemiravanje na radnom mestu i diskriminacija zasnovana na polu kažnjiva. U Srbiji je Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu donet tek 2010. godine.

 

Tagovi: