09.10.2016.

17:29

Foto:

Magazin

JESEN SE PO BUNDEVI POZNAJE: Sve o jednom od najzdravijih plodova na svetu!

Shutterstock

Ovi neodoljivi plodovi veselih i živih boja pravo su osveženje u tmurnim jesenjim danima. Nekada davno bundeva je pomagala Indijancima da izdrže dugu i hladnu zimu, a kada ju je u Evropu doneo Kolumbo, prvobitno je služila kao hrana za stoku. Danas se nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica. Štaviše, ovo voće/povrće (botanički voće, narodski povrće) nosi titulu jedne od najzdravijih namirnica na svetu.

Odličan je diuretik, a naročito se preporučuje obolelima od reume, gihta i upale bubrega i bešike

Hrana i lek

Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta-karotena. Beta-karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od uticaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora.

RIZIKUJETE DA DOBIJETE ČIR NA ŽELUCU ILI KANCER! Evo zašto ne bi trebalo da pijete kafu na prazan stomak!

Semenke

Bundeva se uzgaja ne samo zbog jestivog ploda nego i zbog semenki, koje su bogate kvalitetnim proteinima i mastima. Obiluju i aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B, bakrom, manganom, kalijumom, gvožđem, cinkom i selenom. Imaju visok udeo kalorija, čak 559 na 100 grama. Zato ih je preporučljivo kupiti neočišćene, tako da zabavljajući se čišćenjem ne pojedete previše. Osim što ih možete jesti sirove, semenke se koriste u pripremi namaza, dodaju se u hleb, variva i kolače.

Uz njega, tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i minerali poput kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa.

Bundeva je odličan diuretik, budući da pospešuje izbacivanje suvišne vode iz organizma, a naročito se preporučuje obolelima od reume, gihta i upale bubrega i bešike. Što češće bi trebalo da je jedu i dijabetičari, jer snižava nivo šećera u krvi.

Korejski naučnici otkrili su da proteini iz bundevine kore sprečavaju rast patogenih mikroorganizama, uključujući i kandidu, koja uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe.

Sve za lepotu

Pored toga, kineski naučnici otkrili su da ekstrakt bundeve može biti od velike pomoći obolelima od dijabetesa tipa l, jer stimuliše proizvodnju insulina i regeneriše oštećene ćelije pankreasa.
Bundeva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Zasitna je i siromašna kalorijama, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje.

SMANJITE nivo masnoće u krvi pomoću ova dva sastojka!

Kao maska za lice bundeva je prikladna za problematičnu kožu. Nekada su žene koje su želele da imaju lep ten stavljale masku od rendane bundeve, koja isto može da posluži kao oblog za ublažavanje tegoba kod proširenih vena.

Proteini iz kore sprečavaju rast patogenih mikroorganizama, uključujući i kandidu

Bundevu možete jesti sirovu, kuvanu ili pečenu. Od nje možete pripremati rižota, pire, čorbe, kolače i sokove. Uz nju idu začini poput peršuna, majčine dušice, žalfije, lovora, muškatnog oraščića, đumbira i cimeta.

Najpoznatiji festival bundeva

U nemačkom gradu Ludvigzburgu svake godine se održava najveći i najduži festival bundeva na svetu. Između ostalih, tradicionalni događaji ovog festivala su maštovito rezbarenje bundeva, kuvanje čorbe od bundeve, regata u bundevama.

Naravno, kakav bi to festival bundeva bio kada se na njemu ne bi održavalo i takmičenje za najveću bundevu. Titulu dosad najveće (2014.) ponela je bundeva od čak 1054 kg, a ponosni vlasnik ove divovske lepotice je Beni Majer iz Švajcarske.

PET NAVIKA U ISHRANI koje će povisiti nivo gvožđa u krvi!

Festival je ove godine otvoren 4. septembra i trajaće do 6. novembra.

RECEPTI:

Pire od jabuka i bundeve
Sastojci: pola očišćene bundeve, 0,5 kg jabuka, 2 kašičice rendane kore od limuna, kockica putera, kašičica soli, pola kašičice bibera, kašika sušenih brusnica (za ukrašavanje).
Priprema:

Potopite brusnice u vreloj vodi. Stavite jabuke i bundevu na papir za pečenje i ubacite u rernu. Pecite ih 40 minuta na 200 stepeni, dok ne omekšaju. Pustite da se ohlade. Izmiksajte s ostalim sastojcima i pospite brusnicama.

NAMIRNICE IDEALNE ZA OVAJ PRELAZNI PERIOD: Ojačaće vam imunitet i zaštiti od bolesti!

Krem čorba od bundeve sa pomorandžom
Sastojci: 600 g bundeve, 2 velike glavice luka, 800 ml bujona od povrća, 125 ml sveže ceđenog soka od pomorandže, 3 cm sveže rendanog đumbira, 75 ml slatke pavlake, 2 kašičice karija u prahu, so, 2 kašike seckanih pistaća.
Priprema:
Iseći bundevu na kocke. Iseckati luk i propržiti ga na maslinovom ulju. Smanjiti temperaturu, posoliti, posuti karijem i lagano dinstati još par minuta. Dodati bundevu i dinstati pet minuta. Naliti bujonom i kuvati dok bundeva potpuno ne omekša. Ispasirati i ponovo prokuvati. Dodati sok od pomorandže i đumbir. Posoliti po ukusu i dodati pavlaku. Posuti pistaćima prilikom serviranja.

 


 

 

 

 

Tagovi: