30.10.2016.

15:04

Foto:

Magazin

DALEKO BILO! Moždani udar leči se DOŽIVOTNO!

Direktor Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti Sveti Sava, dr Milan Savić, kaže da se lečenje moždanog udara ne završava po izlasku iz bolnice, jer je u pitanju proces koji traje tokom ostatka života obolelog.

Zbog toga je Bolnica Sveti Sava, kao jedina specijalizovana u Srbiji za lečenje moždanog udara, odlučila da objavi knjigu "Moždani udar - Vodič za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju" sa praktičnim informacijama za obolele od moždanog udara i njihove porodice, kako bi svojim pacijentima pomogla i nakon što oni izađu iz nje.

Jezik kojim je pisana namerno je pojednostavljen da bi je razumeo što veći broj čitalaca, objasnio je dr Savić, dok je neurolog i jedan od autora vodiča dr Velibor Jolić ukazao da "svakodnevno viđamo bolesnike sa simptomima moždanog udara", koji sa zakašnjenjem dolaze u Bolnicu Sveti Sava.

- To je tragično, jer time gube mogućnost specifičnog lečenja, koje je primenljivo u prvih nekoliko sati od pojave simptoma - naglasio je dr Jolić.

Moždani udar je najznačajnija bolest mozga, podsetio je Jolić, a mi, kao društvo, još nismo dovoljno upoznati sa prevencijom, simptomima, mogućnostima lečenja, ali i posledicama.

Prema njegovim rečima, često se, tek po otpustu, oboleli i okolina susreću sa brojnim problemima, nedoumicama i stresovima.

- Ovim Vodičem smo pokušali da damo odgovor na pitanja i probleme koji najviše opterećuju obolele i porodicu - istakao je dr Jolić.

Prema oceni dr Ljubice Nikčević Krivokapić, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije, koja je takođe jedan od autora Vodiča, rehabilitacija se ne završava u bolnici ili rehabilitacionom centru.

- Rehabilitacija osobe koja je preživela moždani udar traje bukvalno ceo život, jer se sve menja iz korena - predočila je dr Nikčević Krivokapić.

Oboleli mora, kako je objasnila, sam da radi vežbe koje je naučio tokom rehabilitacije u nekom zdravstvenom centru, ali i da se pridržava svih saveta i uputstava lekara.

 

Tagovi: