12.11.2016.

13:49

Foto:

Magazin

BUKETIĆ ZDRAVLJA: Brokoli pomaže u borbi protiv gripa i bronhitisa, ali i starenja!

Brokoli je nepravedno zapostavljen na našim trpezama, jer je ovo povrće prava superhrana - pored spanaća i kelja, jedan je od najhranljivijih plodova koji se mogu ubrati. Zapravo, brokoli koji je nastao u italijanskoj provinciji Kampanija smatrao se lekovitom namirnicom još od vremena antičkih Rimljana.

Dobio je naziv po italijanskoj reči broccolo, što u prevodu znači "grana". Danas se upotrebljava širom sveta, može se jesti sirov (kao salata) ili kuvan. Da bi se postigla što veća iskorišćenost dragocenih hranljivih materija, brokoli je najbolje jesti u sirovom stanju ili nakon vrlo kratkog kuvanja na pari. Za jelo se pored cvetova upotrebljavaju i listovi i stabljika. Začini koji se savršeno uklapaju uz brokoli su muskatni oraščić, beli luk i pečeni pinjoli.

Muskatni oraščić, beli luk i pečeni pinjoli savršeno se uklapaju uz brokoli

Od alergije do kancera

Brokoli je pun minerala kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe i magnezijum, i prepun folne kiseline (svi odlični protiv stresa). U njemu se nalazi dva puta više vitamina C nego u spanaću i jednaka količina kao u limunu. Zbog toga ima važnu ulogu u zaštiti imuniteta. Pročišćava jetru i vrlo je bogat celulozom, koja stimuliše rad creva. Osim toga, visoka prisutnost vlakana (3 odsto) smanjuje rizik od raka, posebno od raka debelog creva.

Ovo povrće pomaže i u borbi protiv srčanih bolesti, poboljšava vid, smanjujući dalekovidost, mrenu na oku i konjunktivitis. Pomaže u borbi protiv gripa i bronhitisa, Parkinsonove bolesti, kao i protiv starenja. Kako je bogat vitaminom B9, savetuje se u slučajevima anemije. Poznat je i kao hrana koja sprečava astmu i alergije.

Brokoli sadrži gotovo sve glavne antioksidanse koji se nalaze u namirnicama, i to vrlo jake: sulforafan, kvercetin, beta-karoten... Velika prednost je to što se vrlo lako probavlja. Da biste uživali u brojnim dobrobitima brokolija, jedite jednu čašu ovog povrća dnevno ili dve-tri čaše tri puta nedeljno.

Poznat je i kao hrana koja sprečava astmu i alergije

Brokoli ipak ima jednu kontraindikaciju, a to je kamenje u bubregu. Dakle, nije preporučljiv za osobe koji imaju ovo obolenje ili su mu skloni.

RECEPTI:

Brokoli u sosu od susama

Sastojci: 1 kg brokolija, 1/4 čaše soja sosa, 2 kašike ulja od susama (alternativa je maslinovo), 1/2 kašičice meda, 2 kašike preprženih semenki susama.
Priprema: Iscepkajte brokoli na cvetiće i kuvajte na pari 4-5 minuta dok ne omekša. Ohladite ih. U većoj posudi dobro promešajte semenke susama, soja-sos, ulje susama i med. Dodajte brokoli i ostavite sat vremena da se marinira. Poslužite mariniran brokoli na listovima od salate.

Public

Zeleni frape

Sastojci: šargarepa, isečena na veće komade, 4 cveta brokolija, 2 šake spanaća, 1 jabuka, isečena na veće komade, 2 pomorandže, oljuštene i odvojene na po nekoliko kriški, 1-2 čaše soka od pomorandže.
Priprema: Sve sastojke stavite u blender i meljite 2-3 minuta dok ne dobijete glatku smesu. Gustoću napitka prilagodite svom ukusu koristeći sok od pomorandže.

Krem čorba
 

Sastojci: 1 glavica karfiola, 500 g brokolija, 3 parčeta suvog hleba, 100 g putera, 2 jaja, 200 ml pavlake, peršun, 80 g brašna, 3 čena belog luka, 1 kafena kašika šećera, mleveni beli biber, rendani muskatni oraščić, 200 ml belog vina, ulje, so. Ukoliko je potrebno, sastojke prepolovite po količini.
Priprema: U jednoj šerpi skuvajte cvetove karfiola, a u drugoj brokoli. U tiganju sa zagrejanim puterom i uljem pržite brašno. Kada se isprži, dodajte vode u kojoj se kuvao karfiol. Posolite. Izmešajte u blenderu obareni karfiol i brokoli, prespite u šerpu na šporetu i dodajte tečnost u kojoj se kuvao brokoli. Posolite, dodajte muskatni oraščić i mleveni beli biber. Dodajte prethodno isprženi luk, sitno seckani peršun, šećer, belo vino i proprženo brašno. Sklonite sa šporeta, dodajte 2-3 kašike prethodno pomešana 2 žumanceta, pavlake i malo vode. Dodajte prethodno ispržene parčiće hleba isečenog na kocke. Ukrasite cvetovima karfiola i brokolija.

 

 

 

 

 

 

Tagovi: