12.12.2016.

18:52

Foto:

Magazin

VITAMNISKA BOMBA! Dva kivija na dan štite nas od virusa!

Shutterstock

Verovatno ste već čuli o brojnim lekovitim svojstvima kivija. Prema sadržaju vlakana, iza sebe ostavio je jabuku, ima dva puta više vitamina C nego pomorandža, a u kategoriji voća bogatog kalijumom kivi samouvereno pretiče čak i čuvenu bananu! Krajnje je neobičan zbog svoje smeđe dlakave kore koja skriva slatko zeleno meso puno crnih koštica. Dva ploda dnevno tokom sezone čuvaju nas od bolesti srca, moždanog udara, raka i bolesti respiratornih organa.

Originalni naziv mu je bio kineski ogrozd, ali su ga stanovnici Novog Zelanda preimenovali u kivi po istoimenoj endemskoj ptici. Većina nas ga obožava zbog specifičnog kiselo-slatkastog ukusa, prefinjenog mirisa i mekane teksture.

Poput aspirina

Uz to što je ukusan, kivi sadrži puno važnih nutrijenata i odlično štiti vaše zdravlje. Izuzetno je bogat vitaminom C, a dobar je izvor vitamina A, B6, E i K, kao i folne kiseline, magnezijuma, fosfora i bakra. Sadrži puno vlakana važnih za probavu, dok su njegove jestive crne semenke bogate omega-3 masnim kiselinama.

Zeleni smuti

Sastojci: 2 kivija, banana, 2 šolje spanaća, 4 lista nane, ˝ šolje vode.
Priprema: Sve sastojke umutite pomoću blendera i popijte odmah dok je sveže.

Kao prirodno sredstvo za blago razređivanje krvi, kivi je poput aspirina, ali bez ikakvih neželjenih dejstava i blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem smanjujući mogućnost nastanka krvnih ugrušaka, LDL (lošeg) holesterola i snižavajući krvni pritisak.

Rezultati brojnih ispitivanja pokazali su da kivi ne samo što smanjuje nivo "oksidativnog" stresa i oštećenja DNK materijala nego i podstiče oštećene ćelije da se regenerišu.

Neizbežan je sastojak gotovo svih programa ishrane za obolele od raka, bolesti srca, a koristi se i u kineskoj tradicionalnoj medicini za ubrzavanje procesa zarastanja rana.

Dva na dan

Prema rečima stručnjaka, jedan do dva kivija dnevno tokom sezone biće idealna količina koja će pomoći odbrambenim snagama organizma da se suprotstave naletima virusa i bakterija.

Korisni sastojci najbolje će biti iskorišćeni ukoliko sveže plodove pojedemo ujutru, na prazan želudac.
Kivi sadrži enzime koji jestivi deo plodova čine mekšim, a aktiviraju se istog trenutka kada ga rasečemo ili oljuštimo. Zbog toga je preporučljivo da ukoliko pravite voćnu salatu, seckanje kivija ostavite za kraj.
Snaga antioksidanata raste sa zrelošću tog voća, pa je najbolje jesti isključivo dobro zrele plodove koji nisu tvrdi.

Public

Dresing za salatu

Dresing napravljen od kivija odlično nadopunjuje razne salate od povrća. Posebno se preporučuje kao preliv za salatu od spanaća.

Sastojci: 4 kivija, Ľ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja, Ľ šolje jabukovog sirćeta, ˝ kašičice senfa, kašičica smeđeg šećera (po želji).

Priprema: Umutite sve sastojke pomoću blendera i čuvajte u frižideru.

 

Tagovi: