12.12.2016.

19:44

Foto:

Magazin

KAKO PRAVILNO POSTITI, a ostati zdrav?

Božićni post je počeo, a za sve koji žele da pročiste dušu i telo donosimo nekoliko važnih smernica i korisnih saveta. Potrebno je jesti umereno, ne preskakati obroke i planirati jelovnik da ne biste podlegli usputnim iskušenjima, grickalicama i masnoj i kaloričnoj hrani. Dnevno treba unositi dosta voća i povrća kako bismo imali dovoljno energije za sve obaveze koje nas čekaju.

* Voćne salate
Koristite citrusno i sezonsko voće za voćne salate, a možete ih kombinovati sa zaleđenim bobičastim voćem. Ako želite da ih zasladite, koristite med, savetuje nutricionista Branka Mirković.

Shutterstock

* Mahunarke su obavezne
Mahunarke obezbeđuju biljne belančevine i mnogo drugih kvalitetnih sastojaka. Kalorične su i daju energiju organizmu. Pripremajte ih jednostavno, najbolje je da ih obarite, dodate začine i prelijete uljem.

* Sardine obazbeđuju kalcijum
Neophodno je u toku nedelje pojesti dve-tri konzerve sardina sa koščicama. Možete napraviti namaz ili salatu, a uz bareni krompir i povrće imaćete kompletan obrok. Sveža riba, posebno morska, treba da bude najmanje dva puta nedeljno na trpezi, navodi nutricionista.

* Mak je veoma kvalitetna hrana
Uvrstite mak u nedeljnu ishranu jer je bogat mineralima, odličan za metaboličke potrebe organizma i neophodan u toku posta. Obratite pažnju prilikom kupovine zapakovanog mlevenog maka jer veoma često ima mnogo dodatog šećera. Dakle, čitajte deklaracije.

Public

* Suvo i koštunjavo voće

Koštunjavo voće je bogato kvalitetnim biljnim masnoćama, proteinima kao i mineralima. Ima veliku kalorijsku vrednost i 100 g može u potpunosti da zameni obrok. Iz tog razloga ga treba jesti umereno, preporučuje Branka.

* Zdrave žitarice od punog zrna
Žitarice koristite kao prilog za ručak ili večeru, osnovu za doručak i poslastice, ili kao kvalitetnu užinu. Zasladite ih suvim voćem ili medom. Kuvajte integralni pirinač na vodi i uz dodatak povrća i začina po izboru imaćete zdrav i zasitan obrok.

* Krompir barite ili pecite u ljusci
Krompir nije toliko kaloričan, ali ako se doda veća količina ulja tokom pripreme (zbog velike moći upijanja), postaje kalorijska bomba. Zato jedite krompir, ali vodite računa o količini ulja koju koristite, opominje nutricionista. Sladak krompir manje podiže šećer u krvi, a izvanredna je i ukusna namirnica koja se može naći i na našem tržištu.

Shutterstock

* Pečurke i bundeva
Pečurke imaju malo kalorija, daju izvanredan ukus jelima, a možete ih pripremati kao glavno jelo, prilog, čorbe, potaže...

- Koristite kvalitetna hladno ceđena ulja u ograničenim količinama. Pijte dosta čajeva, povremeno sok od paradajza. Uvrstite u ishranu i bundevu, koju možete pripremiti na različite načine. Kuvajte potaže od bundeve, razna variva, pite, pecite je u rerni, koristite kao salatu, kao sok ili dodatak sveže ceđenim sokovima od voća i povrća - poručuje Branka Mirković.

 

 

 

Tagovi: