14.12.2016.

18:31

Foto:

Magazin

BOLJE ĆETE PODNOSITI ALKOHOL! Ako već morate da pijete, evo kako da to uradite, a da se ne uvoštite!

U ovo doba godine, teško je odoleti. Čak i ako generalno ne izlazite često i ne pijete previše, kad krenu slave, pa se na njih nadovežu Nova godina i, naravno, postnovogodišnje slave - teško da ćete uspeti da dogurate do početka februara a da baš niste "ni liznuli" alkohol.

Iako nema ničeg lošeg u tome da sebi date malo oduška, pa čak i da se prepustite uživanju u hrani, pa i alkoholu, uprkos tome što tokom godine vodite računa o sebi, vežbate i zdravo se hranite, nije na odmet znati da potpuno opuštanje u doba praznika može da vam naškodi. Svako pijanstvo, pa makar ono bilo ograničeno i na ovih nekoliko nedelja u toku godine, ostavlja posledice po naš mozak, srce, jetru, pankreas... Ok, te posledice nisu dramatične, ali, konzumacija alkohola nam, recimo, slabi imunitet i to - u najgorem trenutku. Sezona praznika se, kao što svi znamo, poklapa sa sezonom gripa.

Šta možete da uradite, tako da uživate u alkoholu, ali da "ne platite cenu"? Pokušajte da se pridržavate ovih saveta, bolje ćete podnositi piće, a samim tim - više ćete i uživati.

Prva stvar koju treba da imate na umu je da bi uvek trebalo da se pridržavate količina koje se svrstavaju pod "umereno uživanje u alkoholu". To bi značilo - jedno piće u toku dana za žene, dva za muškarce.

- Poznato je da su ljudi koji konzumiraju više od tih 'preporučenih' doza pod povišenim rizikom od zdravstvenih problema izazvanih alkoholom - kaže dr Sara Buk sa Klinike za drogu i alkohol Univerziteta Južne Karoline:

- Takođe, znamo da žene brže i uz manje količine alkohola 'stižu' do tih šetnih posledica po zdravlje. Uzrok tome je, uz slabiju konstituciju, i činjenica da žene imaju manje enzima ADH (alkohol dehidrogenaze), koji razlaže alkohol. To znači da u krvotok žene dospeva veća količina alkohola, čak i ako pije isto koliko i muškarac.

Dakle, da se ne biste "upropastili" tokom praznika, evo šta treba da radite;

Kalorije unosite iz drugih izvora. Drugim rečima, nemojte da pijete na prazan stomak. Da, da, to svi znaju... Ali svi znaju i nekoga ko se na novogodišnjoj žurci obeznanio od alkohola, povraćao gde je stigao i pravio kompletnu budalu od sebe zato što nije jeo nista ceo dan, a onda cele veceri nije ispuštao čašu iz ruke. Ili flašu, još gore.

Stvar je u tome što ako ne jedete telo energiju crpi iz alkohola koji onda mnogo brže stiže do organa. Rešenje je jednostavno: večerajte pre nego što krenete u provod, a ne bi bilo loše ni da povremeno gricnete nešto na žurci. Kanapei su s razlogom često posluženje na proslavama ovog tipa - mali zalogaji koji će vam pomoći da smanjite apsorpciju alkohola.

Zdravi su antioksidansi koje možete da unesete i ako pijete sok od grožđa. Ali, ako kao i većina odraslih ipak birate vino, imajte u vidu da pozitivan uticaj po zdravlje prestaje kad ispijete tu prvu čašu. Druga - tu i tamo. Treća, četvrta i svaka posle njih - ne da ne utiču pozitivno na organizam, nego ćete da snosite sve posledice pijanstva. Pa makar pili i isključivo crno vino.

Napravite plan unapred i pridržavajte ga se. Ako nemate "strategiju", lako vam se može desiti da popijete više nego što ste nameravali. Šta možete da uradite? Pa, čaša pića - čaša vode. Ili soka (mada sa sokovima budite oprezni, ne idu baš svi uz alkohol). I tako do kraja večeri.

Tagovi: