22.01.2017.

09:14

Foto:

Magazin

MEDVEĐA ŠAPA: Biljka koja jača POTENCIJU i poboljšava varenje!

Medveđa ili mečja šapa (Heracleum sphondylium), medveđi dlan ili medveđa stopa su imena retke biljke, koja uspeva pretežno u planinskim predelima. Ime je dobila po obliku lista koji podseća na šape medveda. Kao žbunolika korovska biljka uspeva i na vlažnim livadama, pored potoka, puteva, uz ivice šuma. Izuzetno je delotvorna, iako raste u Evropi i Aziji, o njoj se kod nas malo zna. Zbog snage koju ispoljava u lečenju, poistovećuju je sa Heraklom, pa je i latinski naziv dobila po ovom grčkom junaku. 

Lišće miriše nalik celeru, pa su izvrstan začin za salate i supe. Biljka sadrži arginin, glutamin, galakten, araben, holin, sterol, kumarinske heterozide, belančevine, masti, ugljene hidrate, vitamin C i karotin, a hranljiva vrednost joj je svega 50 kalorija. Oguljene lisne drške mogu da se u vidu turšije ostavljaju i za zimu. 

wikipedia.org

Stabljika je šuplja, a može da poraste do jednog metra, ima gorak ukus i mirisom podseća na šargarepu. Plodovi nalikuju kimu, malo su krupniji, sadrže obilje eteričnog ulja i takođe se mogu koristiti kao začin u supi i drugim jelima, hlebu, pecivu. Za jelo se koristi i koren, koji obiluje skrobom i šećerom, a stavlja se u supe i variva. 

U lekovite svrhe koristi se koren i nadzemni deo biljke, koji se skuplja leti dok cveta. Po izgledu cveta, lako može da se pomeša sa angelikom, pa treba obratiti pažnju na listove.

Tagovi: