19.02.2017.

21:43

Foto:

Magazin

POLA DOMAĆICA OVO NE ZNA: Ovu hranu ne smete da skladištite u frižideru!

Sledeće namirnice na niskim temperaturama gube svoje nutritivne vrednosti, ukus, teksturu i brže se kvare, pa zbog toga ne treba nikada da ih stavljate u frižider!

Avokado
Kada neoljušten avokado stavite u frižider, on brzo počinje da upija vlagu i postaje mekan. Držite ga u korpi sa voćem na sobnoj temperaturi.


Krompir
Kada se krompir čuva na temperaturi nižoj od 7 stepeni, njihov ukus će postati neprijatno sladunjav. Čuvajte ih u papirnoj kesi na sobnoj temperaturi.

Čokolada
Iako zvuči kao logičan izbor, naročito kada je u pitanju leto, niske temperature izazivaju kristalizaciju saharoze iz čokolade, koja izlazi na površinu i pojavljuju se bele fleke, a ukus omiljenog slatkiša se menja.

Tropsko voće
Naviknuto da cveta i boravi na suncu, kada tropsko voće stavite u frižider, neće vam dugo trajati.

Bosiljak
Bosiljak će vam brzo uvenuti u frižideru, jer će upiti sve mirise od hrane koja se nalazi u frižideru. Najbolje mesto za njega je čuvanje u čaši vode, poput svežeg cveća, piše Bright Side.

Boranija
Ovo povrće sme da se zamrzava i čuva do godinu dana, ali u frižideru će izgubiti sva svoja lekovita svojstva.

Crni luk
Vlaga iz frižidera omekšaće luk i učiniti ga potpuno neupotrebljivim. Osim toga, ako se čuva na vlažnim mestima, u luku počinju da se razvijaju štetne bakterije i buđ.

Public

Kafa
Prah omiljenog napitka nikada ne treba da se nađe u frižideru, jer upija sve druge mirise i tako gubi ukus zbog kojeg toliko volimo kafu. Čuvajte kafu na suvom i tamnom mestu.

Maslinovo ulje
Preporuka je da se maslinovo ulje čuva na temperaturama od 12 do 16 stepeni, jer pri izlaganju niskim temperaturama postaje gušće i nemoguće za upotrebu.

Med
Hladnoća i vlažnost mogu da povećaju brzinu kristalizacije meda, zbog čega će lekovita, slatka smesa izgubiti svoj ukus i svojstva. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi i može da vam traje zauvek.

 

Shutterstock

Paradajz
Osim što menja ukus i teksturu, hladnoća frižidera izaziva da se paradajz smekša i brzo istruli.

Hleb
Mnogi misle da je čuvanje u frižideru odličan način da hleb ostane svež, ali efekat je zapravo suprotan - isušena i bajata vekna. Umesto toga, prepecite hleb na ringli i dobićete hrskave i mekane kriške.

Patlidžan
Ovo povrće je veoma osetljivo na hladnoću. U frižideru će postati mekani i pojaviće se udubljenja na površini. Čuvajte patlidžan na sobnoj temperaturi.

printscreen

Banane
Pitate se zašto vamove zime banane tako brzo istrule? Zato što su već boravile u zamrzivačima i frižiderima. Ako ih i vi čuvate na niskoj temperaturi, očekujte trule i crne banane već sutra.

Tagovi: