15.05.2017.

17:49

Foto:

Magazin

RAK JAJNIKA: Sve što ste želeli da znate o ovoj bolesti - na jednom mestu!

Svake godine u Srbiju od raka jajnika oboli 750 žena, a 450 izgubi bitku s tom bolešću. Rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju ženski pol, kaže dr Marija Radulović. 

Spada u najsmrtonosnije malignitete reproduktivnih organa i to zato što je podmukao tj. nema jasno izražene rane simptomatologije. Bolest se brzo razvija, ne smeta u početku drugim organima i zahvata veliki slobodni deo stomaka. Kada se simptomi pojave, najčešće je već reč o odmakloj fazi bolesti, tačnije, o trećem ili četvrtom stadijumu, kada je stepen preživljavanja veoma mali (oko 30-40 odsto).

OSvakoga dana u Srbiji dve žene obole od karcinoma jajnika

- Nove medicinske studije nam ipak ukazuju na to da su prvi znaci i rani simptomi raka jajnika ipak prisutni i kako se mogu dijagnostikovati - navodi doktorka.

- U njih ubrajamo: nadutost u predelu stomaka, pritisak u donjem delu karlice, bol su stomaku i donjim delovima leđa, neredovni ciklusi praćeni obilnim krvarenjem, gubitak apetita, dijareja ili opstipacija, manjak energije, često mokrenje.

Žene u čijoj porodici je već bilo slučajeva ovog oboljenja podložnije su raku jajnika. Takođe, rana prva menstruacija (pre 12. godine), kasna menopauza (nakon 52. godine), upotreba oralnih kontraceptivnih sredstava i hormonske terapije takođe povećavaju rizik od nastanka tog oboljenja.

- Nezdrav način života koji uključuje lošu ishranu, gojaznost, prekomeran unos alkohola i pušenje, boravak u zagađenoj životnoj sredini, hroničan stres, sindrom policističnih jajnika takođe doprinose nastanku ovog teškog malignog oboljenja - upozorava dr Radulović.

Dijagnostikuje se klasičnim pregledom, ultrazvučnim pregledom male karlice (specijalnom sondom preko kože trbuha ili kroz vaginu), CT-om i MR-om.

- Svakoga dana u Sjednom rbiji dve žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od te bolesti. Iz tog razloga je obavezno godišnje uraditi ginekološki pregled. Što ranije dijagnostikovana bolest povećava šanse za izlečenje - poručuje doktorka.

 

 

 

Tagovi: