20.05.2017.

19:37

Foto:

Magazin

(RECEPTI) TIKVICE NA MENIJU: Čiste od toksina, snižavaju holesterol, podstiču libido...

Nedavno je počela sezona svima omiljenih tikvica. Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, svetlozelene tikvice slične velikim krastavcima. Iako se radi o voću, većina nas ih tako ne doživljava i naziva ih povrćem. Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, što ih čini svršenim prijateljem vitke figure. Uz to čiste creva od toksina, snižavaju holesterol, podstiču libido i stvaranje kolagena...

Tikvice potiču iz Meksika, a čovečanstvo ih konzumira od davnina, već 10.000 godina. Smatra se, ipak, da je današnja sorta tokom godina razvijena u Italiji. Tikvice mogu da narastu i do veličine bejzbol palice, ali im ukus tada nije toliko privlačan. Najbolji ukus imaju plodovi koji su dugački do 15 centimetara. Osim samoga ploda jestivi su i cvetovi tikvica, koji se obično pohuju.

Sastav i lekovitost

Spektar nutrijenata koji se nalaze u ovom voću prilično je impresivan. Naime, tikvice su izuzetan izvor mangana i vitamina C i vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2.

Pixabay

Najbolji ukus imaju plodovi koji su dugački do 15 centimetara

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja podstiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste creva od toksina. Time smanjuju rizik od raka creva, regulišu šećer u krvi i smanjuju apetit.

Jedinjenja u tikvici čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema i snižavaju holesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate - bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose.

Zbog visokog sadržaja mangana tikvica povoljno deluje na sve funkcije tela. Pospešuje metabolizam proteina i ugljenih hidrata, podstiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i holesterola. Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja učestvuje u stvaranju kolagena, čineći kožu zdravijom. Ako imate suvu kožu, stavite na lice kolutove tikvice, ostavite dvadeset minuta i isperite. Koža će vam biti meka i sveža.

U kuhinji

Prilikom kupovine tikvica, birajte plodove koji su teški, blistavi, bez znakova smežuranosti. Uvek kupujte tikvice srednje veličine ili one manjih dimenzija, koje imaju najbolji ukus. 

Čuvaju se u frižideru, najduže do sedam dana. Tikvice se mogu odložiti i u zamrzivač, nakon što ste ih isekli na kolutove i blanširali dva minuta.

Pixabay

Jestivi su i cvetovi tikvica, koji se obično pohuju

Uglavnom se pripremaju pohovane, u umacima, čorbama, punjene, pomešane s drugim povrćem ili svežim sirom i u slanim kolačima. Tikvice možete dodati u salatu s krastavcima, pri čemu nećete ni primetiti razliku u ukusu.

Uz tikvice se dobro slažu peršun, mirođija, vlašac, bosiljak, šafran, beli luk i muskatni oraščić.

RECEPTI:

o Pikantni đuveč
Sastojci: 200 g tikvica, 300 g paprika, ljuta papričica, 3 paradajza, 50 g suvog grožđa, 5 suvih šljiva, ulje, kari, so
.
Priprema: Povrće operite i očistite. Posebno isecite na kockice paprike, tikvice i paradajz. Na zagrejanom ulju propržite paprike, potom dodajte tikvice i pržite dok povrće ne omekša. Dodajte iseckan paradajz, oprano suvo grožđe i šljive i dinstajte dok voće ne nabubri i pusti sokove. Dodajte kari i desetak minuta pre nego što je jelo gotovo dodajte iseckanu papričicu. Napomena: po želji možete dodati i dinstano meso.

Shutterstock

o Čips od tikvica
Sastojci: tikvica srednje veličine, kašika maslinovog ulja, so, biber, mlevena paprika.

Priprema: Tikvicu isecite na tanke kolutove. Pomešajte maslinovo ulje, so, biber, mlevenu papriku. Kolutiće tikvica uvaljajte u aromatizovano ulje i poređajte na pleh koji je obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni između 25 i 30 minuta.

o Krem čorba
Sastojci: veća tikvica, srednja glavica crnog luka, 2 šargarepe, začin od suvog povrća, kašika brašna, šolja mleka, maslinovo ulje, sirće, bosiljak.

Priprema: Crni luk sitno iseckajte, pa propržite na ulju dok ne bude staklast. Operite šargarepu, tikvicu ogulite i očistite od semenki, iseckajte sve na kockice i dodajte luku. Dodajte vodu i ostavite da se kuva dok povrće ne omekša. Dodajte pola čaše mleka i začin od suvog povrća. Ispasirajte čorbu štapnim miskerom. Na kraju dodajte vodenu zapršku (dve do tri kašičice brašna razmutite u pola čaše mleka) i posle nekoliko minuta isključite vatru. Po želji, pred serviranje možete dodati sirće. Ukrasite listićima bosiljka ili nekog drugog začinskog bilja.

Shutterstock

 

 

 

 

Tagovi: