05.06.2017.

10:14

Foto:

Magazin

EVO ŠTA SU NAUČNICI OTKRILI NA MIŠEVIMA: Ako ne spavamo naš mozak uništava zdrave ćelije!

Jedan od bitnih razloga za dobar san je uklanjanje toksina i nusprodukata neuroloških procesa, koji su se nakupili tokom dana. Posao uništavanja i preobličavanja sinapsi vrše ćelije zvane astrocite, dok su za fagocitozu zadužene mikroglijalne ćelije.

Međutim, tim sa Marše univerziteta za politehniku otkrio je da se ovaj mehanizam dešava kod izmorenih, kao i kod potpuno odmornih mozgova sisara. Problem je u tome što u prvom slučaju stradaju bitni neuroni i sinapse.

LOŠE SPAVATE? Klimatske promene su jedan od razloga

Da bi došli do ovih rezultata naučnici su podelili miševe u četiri grupe:

  • 1. Šest do osam sati sna
  • 2. Isto, samo uz povremeno buđenje
  • 3. Dodatnih osam sati bez sna
  • 4. Pet dana bez sna

Astrocite su kod prve grupe delovale na 5,7 procenata sinapsi, a kod druge na 7,3. Kod treće, aktivnost raste na 8,4 odsto, dok je kod hronično neispavanih miševa ona primećena na 13,5 procenata sinapsi.

U prva dva slučaja većina pojedenih ćelija su one najveće, koje se smatraju najistrošenijim. Zabrinjava to što je kod neispavanih miševa šteta bila manje selektivna i većih razmera, što je naučnike podsetilo na mikroglijalnu aktivnost kod Alchajmerove bolesti.

Posle ovih rezultata nameće se pitanje da li se i mozak ljudi ponaša na isti način kao i da li je moguće poboljšanjem kvaliteta i dužine sna poništiti nanetu štetu.

Tagovi: