Magazin
(RECEPTI) MALINA, CRVENO ZLATO! Prolepšava ten, jača srce i imunitet, sprečava dijabetes!
Bogate vitaminima i mineralima, maline su najzdravije bobičasto voće. Osim što uspešno skidaju povišenu temperaturu, ove sićušne, sočne i mirisne voćkice podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku... U narodu su poznate i kao crveno zlato.
Veruje se da je malina poreklom iz Južne Azije i da je toliko stara da su je jeli i pećinski ljudi. Stari Grci pripisivali su joj moć podsticanja plodnosti, ali su u tu svrhu više koristili njene listove nego plodove. Ipak, očaravajući ukus ploda maline je taj koji je najzaslužniji za njenu današnju popularnost.
Veruje se da je malina poreklom iz Južne Azije i da je toliko stara da su je jeli i pećinski ljudi
Jača imunitet
Malina je bogata antioksidansima - 100 g plodova maline sadrži 44 odsto dnevne preporučene doze vitamina C. Sadrži i anioksidans resveratrol, koji usporava starenje, kao i visoku koncentraciju elagične kiseline, koja deluje antikancerogeno.
U njenom sastavu su i vlakna, folna kiselina, vitamin K, vitamin E5, mangan, magnezijum, bakar, kalijum i omega 3 masne kiseline.
Ulje semenki
Ulje semenki čileanske maline je posebno cenjeno jer sadrži visok nivo omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina, kao i vitamina E. Zahvaljujući njima odlično štiti kožu od jakog sunca. Procenjuje se da je zaštitni faktor (SPF) ovog ulja između 28 i 50, a može da se se koristi i za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa i generalno svih upalnih stanja kože.
Redovna konzumacija prolepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sistema, jača imunitet i štiti od upala.
Malina smanjuje delovanje slobodnih radikala i štiti od raka debelog creva, dojke, materice, jednjaka i prostate. Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje ćelija raka i podstiču ih na apoptozu, odnosno samouništenje.
Sprečava dijabetes
Ketoni u malini su zaslužni za kontrolu glukoze u krvi i pomažu u sprečavanju gojaznosti i dijabetesa. Unosom maline aktivira se hormon adiponektin, od čijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2. Adiponektin vraća ravnotežu u krvi i smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti koje prate dijabetes.
Lekovitost lista
Plodovi maline izvanredno su ukusni i zdravi, ali je lekovitost listova mnogo veća od plodova. Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer leči mnoge tegobe ženskih organa. Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva i jakih krvarenja. Redovno konzumiranje tokom trudnoće jača i tonira matericu, sprečava pobačaj, pomaže tokom porođaja i sprečava jako krvarenje nakon porođaja. S konzumiranjem čaja počnite od trećeg meseca trudnoće, dve do tri šolje na dan.
U kozmetici se posebno preporučuju za negu masne kože
Čaj se takođe koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje dečjih proliva i kod očnih oboljenja. Kašiku lista maline prelijte šoljom vruće vode i pijte toplo.
Napomena: Čaj od lišća maline ne preporučuje se ako ste u prethodnoj trudnoći imali pobačaj ili ako su trudovi trajali manje od tri sata.
Zamena za čaj
Tradicionalna medicina odavno preporučuje maline jer uspešno skidaju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, normalizuju krvnu sliku.
Redovno konzumiranje tokom trudnoće jača i tonira matericu
Čaj od lista maline koristi se za ispiranje usne duplje koja je pod upalom, kao i za upaljeno ždrelo, ali i kod menstrualnih grčeva i jakih krvarenja. Ovaj čaj je delotvoran i za zaustavljanje dijareje, a dobri poznavaoci tvrde da je savršena zamena za indijski, gruzijski i ruski čaj.
Antistres masaža
U kozmetici se posebno preporučuju za negu masne kože, a sa dodatkom odgovarajućeg biljnog ulja, koriste se za pripremu maski za suvu, osetljivu, zrelu i oštećenu kožu. Bogate vitaminom C i elaginskom kiselinom, maline obezbeđuju hemijski i mehanički piling, a služe i kao sredstvo za izbeljivanje tena.
Izgnječeni, sveži plodovi koriste se i za okrepljujuću masažu tela. Tom prilikom semenke malina mehanički otklanjaju izumrle ćelije epiderma, dok kašasta voćna smesa regeneriše i hrani kožu. Istovremeno, prijatan miris ovog voća deluje smirujuće na ceo organizam i otklanja nervozu.
Sladoled i kolači
Maline je najbolje jesti sveže, ali ih možete koristiti i za pripremu pekmeza, sokova, sladoleda, kolača, slatkih umaka... Maline takođe možete sušiti ili zamrzavati.
Sveže maline čuvajte u frižideru i upotrebite u roku od dva dana. Maline se obično beru ručno, zbog toga ih nije potrebno prati vodom - dovoljno je odstraniti komadiće lišća. Pranjem u vodi malina gubi svoju strukturu i aromu.
BOBICE ZDRAVLJA U KUHINJI
Okrepljujući sok
Sok od svežih malina okrepljuje organizam iscrpljen prehladom i visokom temperaturom, a ublažava i posledice gastritisa i zapaljenja debelog creva (kolitisa). Pije se 50-100 ml, tri puta dnevno, pre jela.
Čaj protiv prehlade
Pravi se od 100 do 200 g osušenih plodova koji se preliju sa 600 ml vrele vode i potom ostave poklopljeni pola sata. Preporučuju se 2-3 šolje čaja pre spavanja za lakše znojenje prilikom prehlade, gripa i angine.
Sirup od malina
Ispasirajte 5 kg malina i na svaki litar soka dodajte po 1 kg bagremovog meda. Kuvajte na umerenoj vatri dok se ne dobije gust sirup. Odmah ga sipajte u zagrejane flaše i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Kompot
Za 1 l kompota potrebno je 700 g malina, 300 g šećera i 0,1 l vode. Plodovi se slažu u teglu i svaki sloj posipa šećerom. Potom se preliju vrelom vodom, tegla dobro zatvori i pasterizuje 20 minuta na 80 stepeni ili tri minuta u vodi koja ključa. Ovako pripremljeni plodovi sačuvaće oblik, aromu i ukus svežih malina.
Šarene voćne kocke
Prave se od 500 g svežih malina, jagoda, ribizli i trešanja očišćenih od koštica. Voće posebno izmiksajte i u svaku kašu dodajte po 100 g šećera, pa dobro izmešajte. Sipajte ih u odvojene posude i odložite u zamrzivač. Ledene voćne kocke izgledaju dekorativno i daju poseban ukus mineralnoj vodi ili nekom piću.
Poslastica od čokolade s malinama
Sastojci: puding od čokolade, 0,5 l mleka, 75 g šećera, piškote ili biskvit za torte, 250 ml slatke pavlake, 150 g malina, 1,5 dl šerija ili drugog alkoholnog pića, kakao u prahu za posipanje.
Priprema: Piškote ili biskvit naseckajte na komade i prelijte šerijem. Skuvajte puding od čokolade prema uputstvu na kesici i ostavite da se ohladi. Istucite slatku pavlaku u šlag. U čaše za posluživanje stavite kašiku pudinga od čokolade, sloj biskvita i kašiku šlaga pa ponavljajte dok ne napunite čaše. Završite slojem šlaga i pospite kakaom u prahu. Ukrasite malinama.