09.11.2017.

13:31

Foto:

Magazin

(VIDEO) PIJETE KAFU NA PRAZAN STOMAK? Evo šta se tačno dešava u vašem telu!

Kafa može da olakša bol u mišićima, poboljša memoriju, budnost organizma i spreči pojavu bolesti kao što su Parkinsonova bolest i dijabetes. Kada se ona konzumira na prazan stomak, povećava proizvodnju želudačne kiseline, a ukoliko je vaš digestivni trakt osetljiv može da utiče na rad stomaka i ubrza lupanje srca.

Poremećaj hormona u organizmu

Kafa na prazan želudac može da poveća anksioznost, nervozu, ubrza rad srca, iritaciju i ometa pažnju. Ona ujutru utiče na na naš unutrašnji sat koji je zadužen za kontrolu hormona kortizola koji se luči u stresnim situacijama.

Kortizol dostiže svoj maksimum između 8 i 9 sati ujutru i tako budi vaš organizam, a ukoliko popijete kafu pre toga remetite prirodni ritam. Zbog toga je najbolje da kafu pijete između 10 sati i podneva. Ukoliko godinama pijete kafu na prazan stomak bez bilo akkvih simptoma, onda možete da nastavite sa tim. Ali, ako imate neki od ovih simptoma razmislite o tome da prvo nešto pojedete ili popijte veliku čašu vode pre nego popijete kafu na prazan želudac.

Crna ili kafa sa mlekom?

Crna kafa će vam dati više energije i ubrzaće rad mozga, za razliku od kafe sa mlekom koje vas samo usporava. Ako želite ranije da odete na spavanje onda izbegavajte kafu kasno poslepodne. U suprotnom, crna kafa će vas držati budnima do kasno u noć. Ukoliko imate problema sa želudačnom kiselinom, onda je za vas bolji izbor kafa sa mlekom.Izbegavajte crnu kafu jer ona samo povećava kiselost vašeg organizma.

GINEKOLOG SAVETUJE ŽENE: Ako vam muškarac kaže ovo o vagini, ODMAH GA OSTAVITE!

Tagovi: