03.01.2018.

09:55

Foto:

Magazin

ORAH - ključ za skidanje kilograma i snižavanje holesterola?

Istraživanje doktorke Šeril Rok, sa Univerziteta Kalifornije, došlo je do zaključka da ishrana koja sadrži orahe pozitivno utiče na nivoe holesterola u organizmu. 

 - Jedno od iznenađujućih otkrića ove studije je to da, i pored toga što su orasi bogati mastima i imaju dosta kalorija, dijete bogate orsima bi se po skinutim kilogramima mogle izjednačiti sa dijetama sa smanjenim unosom masnoća -  kaže Rok. 

 - Imajući u vidu rezultate do kojih smo došli, kao i prethodno proučavanje uticaja oraha na zdravlje srca i težinu, moglo bi se reći da bi šaka oraha dnevno bila od koristi -  dodaje ona. 

Doktorka Rok je nadgledala grupu od 245 gojaznih žena, koje su učestvovale u programu skidanja kilaže. Njima su bile propisane tri različite dijete. 

ŠEST DODATAKA uz koje voda čini čuda za probavu!


Jedna je uključivala hranu koja sadrži manje masnoća, a više ugljenih hidrata. Druga je bila orijentisana na ishranu koja je sa manje ugljenih hidrata, a više masti, dok je treća je uključivala konzumaciju oraha, i sadržala više masti i manje ugljenih hidrata. 

Posle šest meseci, žene iz treće grupe ostvarile su sličan gubitak kilograma kao i one iz ostalih grupa, ali im se nivo lošeg holesterola snizio, dok je nivo dobrog holesterola porastao. 

 - Iako su orasi bogati mastima i kalorijama, treća dijeta se pokazala jednako uspešnom. Ispostavilo se kao da su žene na toj dijeti jele manje masnoće. Ne samo da su od smršale, već im se nivo holesterola snizio -  zaključuje autorka istraživanja. 

Doktorka Šeril Rok veruje da je to rezultat povećanog unosa polinezasićenih masti koje se nalaze u orasima.

Tagovi: