08.02.2018.

10:18

Foto:

Magazin

​Za one koji pate od astme, reume, bolova u žučnoj kesi... REŠENJE JE BELI BOR!

Lekoviti delovi belog bora su mladi izdanci i iglice, a treba ih upotrebljavati neposredno nakon branja, jer se vitamin C gubi sušenjem. Iz smole bora, mešane s biljem, nekada su se pripremale mnoge lekovite masti. Od zelenih malih šišarki nekada se pripremao čaj kuvanjem na laganoj vatri koji se koristi za pročišćavanje krvi. Eterično ulje se kod belog bora može dobiti u velikim količinama. Ulje bora sadrži felandren, kadinen i pinen.

ČAJ

Mlade izdanke bora treba brati početkom proleća. Od njih se priprema čaj. U srazmeri se šaka iglica prelije sa oko litar vode. Upotrebljava se od dva do tri puta dnevno zaslađen medom kod problema sa disajnim putevima, promuklosti, kašlja, laganijeg bronhitisa ili za inhalaciju.

ŠUMSKI SIRUP

Nabrati dva kilograma svežih borovih izdanaka, prokuvati ih sa devet litara vode i ostaviti pokriveno da odstoji dva dana. Dobijenu masu nakon toga procediti kroz pamučnu gazu. Napitku potom dodati kilogram šećera i oko pola kilograma meda, lagano kuvati na tihoj vatri i, dok je još topao, sipati ga u staklene posude koje je potrebno dobro zatvoriti dvostrukim celofanom. Sirup uzimati tri puta dnevno kod problema sa astmom.

NAPITAK PROTIV REUME

Oboleli od reumatizma i gihta u proleće bi trebalo da naberu oko 30 grama svežih borovih izdanaka, koji se preliju sa litrom vrućeg mleka. Nakon stajanja od oko sat vremena procedi se i ta količina se pije tokom celog dana u jednakim gutljajima.

SMOLA ZA ŽUČ

Kod grčeva izazvanih žučnim kamencima uzme se pet grama sveže, upravo istekle borove smole, rastopi u 20 grama etera i to se dnevno uzima jednom - pet do deset kapi na kocki šećera.

Tagovi: