29.05.2018.

10:12

Foto:

Magazin

SMANJITE KAFU I PROTEINE: ​Pet namirnica zbog kojih loše mirišete

Znate li da neki ljudi ni na letnjim vrućinama nemaju problema sa telesnim mirisima čak i ako jedu luk i začinjenu hranu. Ta njihova prednost je zapisana u genima, ali ih je mnogo manje od onih koji se, čim se preznoje, osećaju neprijatno i posežu za dezodoransima.

Kejti Hejk, nutricionistkinja sa Indijana univerziteta, objašnjava da na to utiče i vrsta hrane koju konzumirate i enzimi što su potrebni da bi hrana mogla da se svari.
- Ako niste dobitnik na "genetskoj lutriji" i podložni ste tome da vam telo loše miriše, morate da pripazite na ishranu i izbacite namirnice zbog kojih se otpuštaju loši mirisi - kaže Hejkova.

Beli i crni luk
Ove namirnice su bogate supstancama koje sadrže sumpor, a kada se apsorbuju u krvotok, vraćaju se kroz pluća i uzrokuju neprijatan zadah. Mogu čak da izlaze i kroz pore, pa nije lepo stajati pored takve osobe kad se oznoji.

Špargla
Ovo povrće sadrži kiseline zbog kojih urin ima veoma jak miris, a telo tu kiselinu razbija na sastojke koji sadrže sumpor.

Kafa
Koliko je veliko zadovoljstvo kad srknete kafu, toliko je velika nelagodnost zbog kofeinskog zadaha.
- Iako negativne strane kafe nisu opasne po zdravlje, kofein usporava proizvodnju pljuvačke, pa zbog suve unutrašnjosti usta zadah miriše loše. Drugo, neke kafe se piju u kombinaciji s mlekom i zaslađivačem, a baš ta kombinacija je mamac za bakterije.

Alkohol
Dovoljno je da popijete čašicu više i osetiće se po vašem zadahu i znoju. Jetra obrađuje većinu alkohola koji ste uneli, ali se ostatak izbacuje kroz urin, znoj i zadah.

Dijete uzrok neprijatnosti
Vrlo često osobama na dijeti koja podrazumeva smanjen unos ugljenih hidrata i unošenje više proteina promeni se miris tela.
Neki ove mirise opisuju kao voćne, ali više kao miris trulog nego svežeg voća. Kada telo počne da se oslanja na masti umesto na ugljene hidrate da bi proizvodilo energiju, telo ulazi u stanje ketoze i proizvodi kiseline koje se nazivaju ketoni. Aceton, vrsta ketona, komponenta je koja je odgovorna za taj neprijatni miris trulog voća.

Tagovi: