25.06.2018.

21:32

Foto:

Magazin

MIRISNA KRALJICA LETA: Breskva čisti od toksina, olakšava probavu, štiti srce...

Stari Kinezi su prvi imali zadovoljstvo da probaju i uživaju u kiselo-slatkim, sočnim breskvama, a podaci o ovoj voćki datiraju još iz 4 milenijuma p. n. e. Omiljene su tokom leta, jer deluju vrlo osvežavajuće na organizam, čiste ga od toksina i olakšavaju probavu, a istovremeno su dobar laksativ i diuretik, uklanjaju otoke i malokrvnost i štite srce i krvne sudove.

Breskva je u Evropu stigla zahvaljujući istraživaču i avanturisti Marku Polu, koji ju je pronašao u Kini, a preko Persije i Grčke preneo u tople vinogradarske krajeve. Za njihovu popularnost širom Evrope i sveta zaslužni su stari Rimljani, koji su od njih pripremali ukusne poslastice, a koristili su ih i kao dodatak slanim jelima, najčešće specijalitetima od mesa.

Pixabay

Krepi i leči

Ova sočna voćka je odličan izvor mnogih važnih nutrijenata. Najzastupljeniji su vitamini A, C, E, K i B3, a od minerala tu su kalijum, bakar, mangan, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor i selen.

Za lepše lice

Probajte masku od svežih, zrelih breskvi. Nakon 20 minuta masku treba skinuti, a lice oprati u mlakom čaju od breskvinog cveta. Posle nekoliko ovakvih tretmana, koža postaje čista, glatka i elastična.

Breskva sadrži folate, hlorogensku kiselinu, karotenoide, rutin, kvercetin, katehine, vlakna, ugljene hidrate i nešto manje belančevina i masti.

Zahvaljujući snažnim antioksidansima, vitaminima C i E, breskva je od velike koristi u održavanju zdravlja celog organizma. Vitamin C pomaže u borbi protiv alergija, virusnih i bakterijskih infekcija, bolesti disajnih puteva i niza drugih oboljenja, dok je vitamin E sprečava nastanak arterijskog plaka, suženja arterija i razvoj ateroskleroze.

Zahvaljujući vitaminu B2, plodovi breskve su odličan saveznik dobrog vida i lepe i zdrave kože, a visok sadržaj kalijuma prevenira bubrežna oboljenja i čir na želucu.
Vlakna prisutna u ovim ukusnim plodovima pomažu radu organa za varenje, oslobađaju organizam od toksina, čuvaju zdravlje srca i pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi. Istovremeno, breskva je dobar laksativ i diuretik.

Pixabay

Korisne koštice

Kinezi i Japanci koštice breskve smatraju izuzetno značajnim u lečenju kašlja, upale slepog creva, krvavljenja, povišenog krvnog pritiska... Čak ih jedu i zbog karcinoma jednjaka, a koriste ih i za razbijanje krvnog ugruška. Primenjuju ih i za regulisanje menstruacije i bolova nakon porođaja, kao i kod traumatskih oštećenja. Ipak, stručnjaci upozoravaju da ne treba da se uzima u prevelikim dozama, te da je kontraindikovana jedino za trudnice.

Bioflavonoid rutin doprinosi jačanju kapilara, pomaže u uklanjanju proširenih vena i snižava štetan LDL holesterol, a zbog odnosa kalijuma i natrijuma (7:1) ova aromatična voćka je veoma korisne za sve one koji imaju probleme sa oticanjem i malokrvnošću.

U svetu se sve više koristi i ulje, koje se dobija hladnim ceđenjem koštica, a pokazalo se kao izvrsno sredstvo i za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Oralno uzeto deluje kao odličan laksativ i snižava holesterol, dok u spoljašnjoj upotrebi postiže izvanredne rezultate kod lečenja ekcema i za masažu osetljive, suve i starije kože.

Slatke đakonije

Iako breskve mogu da se prerađuju, najveću vrednost imaju kada se jedu kao zreli sveži plodovi. Od njih mogu da se spremaju ukusne voćne salate (najbolje u kombinaciji sa limunom i pomorandžom, jer kiselina sprečava tamnjenje), frapei, kokteli, ledeni čajevi, sladoledi. Dobra poslastica je i kombinacija ovog voća sa jogurtom, a mogu da posluže i za spravljanje nadeva za kolače, torte ili druge mahom slatke đakonije.

Pixabay

Uobičajena praksa domaćica je da ih sačuvaju za zimu u obliku sokova, pekmeza, džemova, kompota ili želea.

RECEPTI:

Piletina u voćnom sosu

Sastojci: 1 kg pilećeg mesa bez kostiju, kašika maslinovog ulja, so, biber, 2 kašike žutog šećera, 2 kašike soja sosa, 2 kašike sirćeta, čaša đusa, kašika izrendanog đumbira, 3 čena belog luka, 4 velike breskve i 2 kašike badema.
Priprema:
U šerpu srednje veličine sipajte 3/4 l vode, posolite i pobiberite piletinu, stavite je u vodu i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 15 minuta. U manjoj posudi zagrejte žuti šećer, soja sos, sirće i đus, tako da dobijete aromatičan preliv. Meso izvadite iz supe i stavite ga na tanjir. U većem tiganju kratko propržite beli luk, dodajte pileće meso, preliv, pileću supu i breskve koje ste prethodno oprali, oljuštili i isekli na četvrtine. Pojačajte temperaturu na maksimum i kuvajte 10 minuta povremeno mešajući. Iseckajte bademe, dodajte u tiganj i kuvajte još 3 minuta. Piletinu servirajte prelivenu krem sosom.

Pixabay

Brzi sladoled

Sastojci: šolja bresaka, šolja malina, šolja kokosovog mleka.
Priprema:
Stavite sitno naseckane breskve i maline u blender i dodajte kokosovo mleko i miksajte dok se ne formira glatka smesa. Sipajte je u posudu i stavite u zamrzivač na 4 do 5 sati. Sladoled izvadite iz zamrzivača pola sata pre serviranja kako bi omekšao.

Salata sa jogurtom i medom

Sastojci: po 1 šolja bresaka, pomorandži, kivija, malina, banana i ananasa. Za preliv: tri četvrtine šolje soka od ananasa, 2 kašičice gustina, 2 kašike meda, četvrtina šolje jogurta.
Priprema:
Pomešajte sok ananasa i gustin i uz stalno mešanje kuvajte na srednje jakoj vatri 2-3 minuta dok se ne zgusne. Sklonite s vatre i rashladite, stalno mešajući kako se ne bi stvorila korica, dodajte med i jogurt i mešajte dok ne dobijete glatki preliv. Stavite u frižider da se ohladi. U velikoj činiji sjedinite voće naseckano na sitne kockice, dodajte preliv i dobro promešajte.

Tagovi: