07.07.2018.

19:23

Foto:

Magazin

DOBRA VEST ZA PIVOPIJE: Umerena konzumacija soka od ječma produžava život

Jedno od najzanimljivijih područja istraživanja uticaja piva na organizam je odnos umerene konzumacije i dugovečnosti ljudi. Časopis PLOS Genetics je 2013. godine objavio studiju koja je prvi put ispitivala uticaj popularnog napitka na dugovečnost. 

Istražujući uticaj piva na gene, naučnici su došli do zanimljivih zaključaka. 
Studija rađena na kvascima pokazala je da konzumacijom piva dolazi do produženja telomera. Telomere su sastavni deo hromozoma gena koji, ako se značajno skrate, dovode do smrti ćelije. 

Dosadašnja istraživanja produžavanja i skraćivanje telomera povezuju sa starenjem i razvojem karcinoma, zbog čega su rezultati ove studije dobili na značaju. Do produženja krajeva telomera došlo je pri unosu količine etil-alkohola prisutnog u jednom pivu (5 do 7 odsto). 

Najnovije istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu u Kaliforniji dalo je dodatni podsticaj umerenoj konzumaciji piva, piše Pun kufer. 

Studija, na kojoj je rađeno punih 14 godina, proučavala je uticaj životnog stila 1.700 osoba starijih od 90 godina na njihov životni vek. Istraživači su otkrili da su osobe koje su dnevno pile dve čaše piva (2 puta po 3 decilitra) ili vina (2 puta 1,5 decilitara) imale 18 odsto manji rizik od prerane smrti. 

Zanimljivo je da su ispitanici koji su svakodnevno vežbali između 15 i 45 minuta taj rizik smanjili za "samo" 11 odsto. 

Iako rezultati studije pokazuju da dugovečnosti više doprinosi umerena konzumacija alkohola nego redovna vežba, svakako je preporučljivo praktikovati redovnu fizičku aktivnost tokom zrelog i starijg doba, pošto je to zdrava navika koja svakako ima pozitivan efekat na aktivan i produktivan život u zlatnim godinama.

Tagovi: