Magazin
PETI UKUS: Ovom hranom možete smanjiti apetit!
Umami je peti ukus, uz četiri osnovna (slatko, slano, kiselo i gorko), a nalazi se u namirnicama poput tunjevine, lignji, škampa, govedine, svinjetine, piletine, pardajza, tartufa, soje, krompira i jaja.
Umami je poznat kao ukusan ukus, a osećamo ga zahvaljujući glutaminskoj kiselini kojoj je izvor mononatrijum glutamat, piše portal Body and soul, a prenosi Index.hr
Istraživači studija medicine sa Harvarda odlučili su da istraže može li hrana bogata umamijem uticati na mozak tako da biramo zdraviju hranu i smanjimo apetit, posebno kod žena kojima preti opasnost od prejedanja i povećanja telesne težine.
Grupa žena je u sklopu istraživanja konzumirala 240 ml pileće supe pre glavnog jela. Nekima je supa začinjena s 1,44 grama mononatrijum glutamata, a drugima nije.
Rezultati su objavljeni u časopisu Neuropsychopharmacology, a otkrili su kako su žene koje su konzumirale hranu bogatiju umamijem imale bolju kontrolu i tokom obroka su bile koncentrisovanije. Kod njih je zabeležena bolja aktivnost dela mozga koji je povezan s kontrolom ishrane.
- Mnoge kulture širom sveta zagovaraju supu pre obroka - rekao je autor studije doktor Miguel Alonso.
- Ovim rezultatima pokazalo se da ljudi sa visokim rizikom od gojaznosti mogu imati koristi ako pre jela konzumiraju supu - dodao je dr Alonso i upozorio kako su rezultati obećavajući, ali treba provesti dalja istraživanja kako bi se potpuno analiziralo delovanje umami hrane na mozak.
- Buduća istraživanja trebalo bi da otkriju kako ova metoda utiče na unos hrane u dugoročnom periodu i može li se koristiti kako bi ljudi lakše izgubili na težini.