13.08.2018.

12:53

Foto:

Magazin

SVETNICA ZA BONTON: Kako da odaberete poklon za useljenje?

Iako se za venčanje ili rođenje deteta prihvata "poklon u koverti", kako bi oni koji primaju poklon sami mogli da uzmu ono što im treba ili im se dopada, bonton nalaže da za useljenje poklon ne bi trebalo da bude novac.

- Poklon bi trebalo da bude vaš 'blagoslov' novog prostora u kojem vaša draga osoba započinje novo poglavlje svog života. Prijateljstvo se ne zasniva samo na bliskosti, već i na malim znacima pažnje, koji pokazuju da vi o toj osobi aktivno razmišljate i želite da za nju učinite nešto lepo - navodi "Good manners".

Poklon za useljenje stoga bi trebalo da bude praktičan ili dekorativan, a uopšte nemojte da se libite od toga da domaćini mogu i da ga pojedu!

- Vaš poklon govori – vidim da živiš na novom mestu, koje je prelepo, i nadam se da će ovaj poklon doprineti toj lepoj atmosferi. U današnje vreme nije ni jeftino kupiti ili iznajmiti novi životni prostor, i to je takođe dostignuće koje bi trebalo proslaviti. Trajni pokloni, kao što su dekorativni ili praktični predmeti, poslužiće i tome da osoba kojoj ste ih poklonili svaki put pomisli na vas, kada ih vidi - objašnjava Ana Muson, savetnica za bonton.

Pixabay

Ona savetuje cveće u saksiji, obavezno spakovano u kutiju kako ne bi bilo oboreno ili oštećeno tokom proslave useljenja, zatim razne sitne dekorativne elemente, u skladu sa ukusom drage osobe koja ih prima.

- Kolači, ili drugi ukusni specijaliteti koje ste sami pripremili, takođe su lep poklon jer doprinose ceremoniji useljenja, i svi gosti će u njima uživati. Isti je slučaj i sa flašom dobrog vina, ukoliko znate kakvo domaćini vole - savetuje ona.

Musonova ima i preporuku za one koji slave useljenje, koja glasi – nemojte za svakog gosta praviti "turneju" po stanu ili kući.

- To će oduzeti mnogo vremena, i posle nekoliko gostiju postaće neukusno. Pustite goste da sami razgledaju, a bilo kakvo pitanje koje imaju za vas odvešće vas prirodnije u razgovor od 'turističke' turneje - navodi ona.

Tagovi: