22.10.2018.

20:41

Foto:

Magazin

ZA NJIH SU JESEN I ZIMA PAKAO: Prirodni lekovi koji ublažavaju reumu!

Sa oboljenjem zglobova ili nekim drugim oblikom hroničnog reumatizma u Srbiji živi oko milion i po ljudi. Bolje rečeno - boluje svaka četvrta osoba. Među njima naročito trpe oboleli sa artritičnim promenama na malim zglobovima prstiju i velikim zglobovima ramena, kukova, kolena. Hladni i vlažni dani znatno pogoršavaju teškoće obolelih, te su tokom jeseni i zime bolovi i simptomi najučestaliji i najjačeg intenziteta.

Kada posetiti lekara

U osnovi bolesti je zapaljenje, bolovi mogu biti prisutni tokom dana i noći, a karakteristična za ovo oboljenje je jutarnja ukočenost, koja može da traje i duže od jednog sata. Simptomi mogu da variraju od crvenila i osećaja toplote u zglobovima, preko konstantnog bola u mišićima i zglobovima, osetljivosti na bol, pa sve do ekstremnog zamora, slabosti, malaksalosti, ukočenosti i deformiteta zglobova. Među ostale sporadične manifestacije spadaju groznica, glavobolja, nepravilno mokrenje, otežano gutanje, poremećaj sna, razdražljivost...

Važnost masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline, osim što su neophodne za zdravo funkcionisanje organizma, mogu da se pohvale i svojim antiupalnim svojstvima. Savremena nauka je dokazala da narodi koji kontinuirano upotrebljavaju velike količine namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama mnogo ređe obolevaju od upalnih bolesti, što ove namirnice čini odličnom preventivom, ali i dobrim prirodnim lekom za ublažavanje simptoma reumatizma. Najbogatiji izvor omega-3 masnih kiselina je riblje ulje, a slede masna riba, maslinovo ulje i orasi.

Ponekad, uglavnom u poodmaklom stadijumu bolesti, reumatizam može negativno da deluje i na unutrašnje organe, bubrege, srce, pluća... Bolest nije opasna po život, ali obično znatno utiče na kvalitet života. Do koje mere će pacijentu narušiti zdravlje, zavisi od više faktora i vrste reumatizma kojim je pogođen (ima ih više od 100), a najčešći oblici su reumatoidni artritis, osteoartritis i psorijatični artritis.

Pošto ne možete biti sigurni koji oblik artritisa imate, ili da li vaši simptomi ukazuju na neki drugi problem, najbolje je da prodiskutujete sa svojim lekarom u slučaju pojave bilo kakve vrste ukočenosti, oticanja, crvenila ili bolova u zglobovima. Ukoliko vam je već dijagnostikovan artritis, posetite lekara ako primetite novu ili drugačiju vrstu oticanja zglobova.

Postoje brojne terapije, medikamentozne i biološke, ali je obavezna i fizikalna terapija, kao i upotreba lokalnih analgetika, koji mogu da olakšaju tegobe, savetuju lekari.

Prirodni lekovi

Kao dopuna medicinskim tretmanima može da posluži prirodno lečenje, a glavni cilj je da se oboleli vrati nesmetanom obavljanju redovnih dnevnih aktivnosti.

Informer

Čajna mešavina protiv reume
Sastojci: 20 g zove, 20 g koprive, 20 g breze, 20 g cvetova topole
Priprema: U 5 dl vode kuvajte brezu i koprivu 15 minuta. Sklonite sa vatre i dodajte ostale biljke, ostavite da odstoji nekoliko sati i procedite. Čaj uzimajte tokom dana umesto vode.

Čaj od bele vrbe
Kora od bele vrbe preporučuje se za lečenje raznih vrsta upalnih procesa u organizmu, a naročito je korisna kod reume, artritisa i bolova u leđima. Najlekovitija se nalazi na drveću koje je staro od tri do šest godina.

Priprema čaja: U 1,5 dl hladne vode dodajte dve kašičice osušene i samlevene kore bele vrbe (možete je naći u biljnim apotekama), zatim zagrevajte da provri. Čim provri, sklonite je sa vatre, ostavite da odstoji pet minuta, procedite i pijte po tri šolje čaja dnevno.

Magična pomorandža

Kako se simptomi hroničnih upalnih bolesti obično pogoršavaju sa dolaskom hladnih zimskih dana, u to vreme pristižu i pomorandže kao još jedan prirodni lek za reumatizam. Antiupalna svojstva ovog južnog voća olakšavaju bolove u otečenim zglobovima.

Napomena: Treba znati da kora bele vrbe sadrži salicin, koji deluje kao aspirin i zbog toga se ne sme piti duže od tri nedelje u kontinuitetu. Iz istog razloga nije za decu, trudnice i sve one koji su alergični na aspirin.

Krompir protiv reumatizma
Krompir je veoma popularan stari narodni lek protiv reumatizma i može se koristiti na dva načina. Jedan od njih je da se svakodnevno piju po dve kašičice soka od sirovog krompira. Drugi je da se pije voda u kojoj je kuvana kora od krompira. Potrebno je oljuštiti krompir tako da na kori ostane i jedan dobar sloj krompira. Kora od krompira se kuva u malo vode, da bi gotov napitak bio jači. Nakon ceđenja, koncentrat treba piti najmanje tri-četiri puta dnevno po 0,5 dl.

Informer

Zlatno mleko
Kurkuma je dragocena začinska biljka koja deluje protiv reumatizma, a možete probati da napravite i "zlatno mleko", tradicionalni indijski eliksir za bolesti zgobova. Prokuvajte četvrtinu šolje vode i osminu kašičice kurkume u trajanju 5-8 minuta. Nakon toga dodajte šolju mleka (najbolje kozjeg) i dve kašike bademovog ulja. Ostavite da proključa, pa odmah sklonite sa vatre. Kad se malo prohladi, dodajte kašiku meda i pijte polako po šolju ovog mleka dnevno, i to obavezno dok je još vruće.

Slično dejstvo ima i đumbir. Uzimajte oko pet grama svežeg začina dnevno ili jedan gram u sušenom obliku tri puta dnevno.

Ulje od ruzmarina
Za masažu zglobova zahvaćenih reumatizmom veoma je dobro ulje od ruzmarina. Ono podstiče cirkulaciju i oživljava slabe i obamrle udove, pa je naročito korisno za starije osobe koje inače često pate od reume.

Listovi kupusa
Dobrim su se pokazali i sveži listovi kupusa sa kojih su odstranjeni tvrdi delovi. Listove prelijte ljutom rakijom i ušuškajte bolna mesta. Oblog se menja tri puta dnevno.
 

Tagovi: