05.11.2018.

18:49

Foto:

Magazin

ČAJEVI, ETERIČNA ULJA, VEŽBE DISANJA... Očistite pluća prirodnim putem!

Prašina, smog, duvanski dim, plesan, štetni mikroorganizmi... ugrožavaju rad pluća, a posledica toga je smanjeni unos kiseonika, kao i teško disanje. Dugotrajno udisanje nezdravog vazduha, s druge strane, može da ošteti pluća i prouzrokuje pojavu hroničnih bolesti, poput astme i bronhitisa. Kako su pluća jedan od najvažnijih organa u organizmu, o njima treba voditi računa i održavati ih u dobroj kondiciji. Planinski i morski vazduh su dobro rešenje, kao i pojedine namirnice, eterična ulja ili vežbe disanja koje podmlađuju pluća i čitav respiratorni sistem.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je odlično sredstvo za čišćenje pluća od raznih toksičnih materija, te se toplo preporučuje u ove svrhe. Za pripremu čaja sasvim je odgovarajući suvi đumbir u prahu. Može se upotrebljavati i svež, s tim da je tada poželjno pojesti i komadić svežeg đumbira uz čaj ili u toku obroka.

Informer

Vežbe disanja

Umeće dubokog abdominalnog disanja (iz stomaka) odličan je način da se pročiste i podmlade pluća. Kontinuiranim i disciplinovanim vežbanjem se povećava kapacitet pluća i jača plućno tkivo, a oko 30 minuta vežbi dnevno može bitno da poveća količinu kiseonika koji putem pluća odlazi u krvotok.

Čaj od koprive

Uglavnom je poznato da je kopriva efikasan prirodni lek za čišćenje krvi i dobar izvor gvožđa, ali je manje poznato da čaj od koprive čisti pluća. Zbog toga je dobar izbor za pušače kojima je upravo i potreban višestruki čistač organizma.

Čaj od borovih iglica

Ispijanje ovog čaja podstiče izlučivanje sluzi nakupljene u plućima i sinusima, a koristan je i za inhalaciju. Dakle, pre ispijanja čaja, dok je jos vreo, potrudite se da udahnete što više aromatične pare.

Informer

Inhalacija eteričnim uljima

Inhalacija je još jedan od načina da se pročiste pluća i disajni putevi, a prvi izbor su eterična ulja eukaliptusa i čempresa. Primena je jednostavna, nekoliko kapi ulja stavite u proključalu vodu i zatim udišite sve dok izlazi para. Ipak, budite oprezni, ova metoda nikako nije dobra za astmatičare.

Informer

Na tanjiru

Za čišćenje pluća u ishrani se preporučuju beli i crni luk, med, sok od brusnice, sveža šargarepa i ostale namirnice bogate antioksidansima. Na osnovu rezultata pojedinih naučnih ispitivanja, poseban akcenat stavljen je na pomorandže, jer, između ostalog, preventivno deluju protiv raka pluća.

Šta treba izbegavati?

Mleko, mlečni proizvodi i masna hrana povećavaju nastajanje sluzi u plućima i blokiraju disajne puteve, pa ih tokom čišćenja pluća treba izbegavati. Ne treba preterivati ni sa slatkišima.

Tagovi: