19.11.2018.

15:14

Foto:

Magazin

VREDI POKUŠATI: Otkriveno koliko godina je potrebno srcu da se oporavi od pušenja!

Prethodna istraživanja pokazala su da se rizik od moždanog udara kod bivših pušača stabilizuje u roku od pet godina, ali nova istraživanja pokazuju da je potrebno trostruko više vremena. 

Izveštaj, koji će biti predstavljen na konferenciji Američkog udruženja srca, prvo je istraživanje o povezanosti povećanog rizika za te bolesti i pušenja kod ljudi. 

Nakon analize podataka 8.700 ljudi u rasponu od 50 godina, istraživači na Vanderbiltu otkrili su da je bivšim pušačima potrebno više od deset godina kako bi se uklonio negativni učinak nikotina i ostalih hemikalija iz duvana u njihovim telima. 

- Srce i krvni sudovi najbrže mogu da se oporave od oštećenja izazvanih pušenjem - objašnjava vođa istraživanja Meredit Dankan, polaznik programa doktorata na Univerzitetu Vanderbilt. 

Pluća su potpuno druga priča. 

Informer

Bolest srca je najčešći ubica u svim zemljama sveta, uključujući SAD i Veliku Britaniju. I dok iz dana u dan ima sve više obolelih od srčanih bolesti (zbog gojaznosti, stresa, nedostatka vežbanja i slabe ishrane), broj srca dostupnih za transplantaciju je isti. 

Srećom, jedan od najvećih činilaca rizika - pušenje, više nije tako 'moderno' kao nekad, tačnije otkad je objavljena dokumentacija o cigaretama početkom devedesetih iz kojih se saznalo koliko cigarete zapravo štete ljudskom zdravlju. 

- Nakon objava informacija o uticaju pušenja na zdravlje, stalno se povećava broj bivših pušača, ali ne i znanje o zdravstvenim rizicima koji prate prestanak pušenja - izjavila je Dankanova. 

Poslednjih godina deo bivših pušača je prešao na elektronsku cigaretu (sumnjivu i nedovoljno proučenu praksu koja je pokazala da uzrokuje isto hemijsko i zavisničko stanje kao i klasične, zapaljive, cigarete). 

Mnogi su, međutim, u potpunosti prestali da konzumiraju duvanske proizvode, uglavnom kako bi zaštitili sebe i svoje voljene od povišenog rizika od raka, bolesti pluća, bolesti srca i rizika od moždanog udara.

Tagovi: