26.11.2018.

18:54

Foto:

Magazin

DA STOMAK RADI KAO SAT: Domaći lekovi za loše varenje!

Mučnina, gorušica, bol u stomaku, nadimanje - širok je spektar neprijatnih simptoma lošeg varenja, stručno poznatog kao dispepsija. Postoji mnogo mogućih uzroka, uključujući preveliku količinu hrane, njeno prebrzo unošenje, konzumiranje namirnica koje vam ne odgovaraju, previše ili premalo kiseline u želucu, a sve se dodatno komplikuje u vreme slava i raskošnih trpeza. Osim što ćete morati kritički da se ophodite prema tome šta i koliko jedete, na raspolaganju su vam i neka proverena umirujuća lekovita sredstva koja će pomoći da stomak radi kao sat.

Sveto trojstvo

Prvi na listi namirnica za smirivanje stomačnih tegoba i mučnine je đumbir. Pored toga što poboljšava varenje ima i spazmolitičke osobine, koje ga čine korisnim lekom za stomačne grčeve. Đumbir možete uzimati u obliku kapsula (25 mg posle jela), ili nekoliko komada kandiranog korena, ili šolje čaja koji greje stomak. Da biste napravili čaj, dodajte jednu kašičicu sveže rendanog korena u šolju ključale vode, ostavite da se natapa 10 minuta i procedite.

Informer

Informer

* Jedite polako i odmereno. Brzo jedenje donosi velike komade materijala u vaš sistem za varenje, a uz to i mnogo progutanog vazduha, što može da doprinese nadimanju i pojavi gasova. Pored toga, kada jedete prebrzo, hrana se ne oblaže dovoljno prljuvačkom, što ometa proces varenja.
* Pojedite poslednji veliki obrok najmanje tri sata pre odlaska na spavanje. Sistem za varenje najbolje radi kada ste u uspravnom položaju i pokretu, a ne dok ležite i spavate.

Kamilica je takođe od davnina poznati lek za loše varenje, a ovu lekovitu biljku najbolje je uzimati u vidu umirujućeg čaja. Pijte tri šolje čaja od kamilice na dan, pre obroka.

Stomak možete da razmazite i čajem od nane, kao i uljem od ove aromatične biljke, koje umiruje grčeve u crevima i pomaže da se ublaži nadimanje u stomaku. Najbolje je uzimati ga u vidu kapsula, koje sporo oslobađaju ulje, po jednu tri puta na dan posle jela.

Sredstva koja se žvaću

Kada imate probleme sa varenjem ili nakon što ste pojeli veliki ili posebno začinjeni obrok, sažvaćite ili progutajte kašičicu semena divlje mirođije ili kima. Ovo semenje sadrži ulja koja ublažavaju spazme u crevima, smiruju mučninu i pomažu da se kontrolišu gasovi. Zbog toga se u nekim indijskim restoranima za mušterije iznose posude sa semenjem divlje mirođije.

Možete probati da napravite biljnu infuziju - pustite da se kašičica mešavine napravljene od jednakih delova semena kima, divlje mirođije i anisa dva do tri minuta natapa u 250 ml ključale vode. Procedite to i podelite u dve ili tri porcije. Popijte ih tokom jednog dana pre obroka.

Umirujuća masaža

Blago trljanje stomaka u smeru kazaljki na satu može da pomogne da se oslobodite nadimanja i zatvora. Kada masirate donji stomak, potiskujete zarobljene gasove i proizvode varenja prema njihovom prirodnom izlazu.

Stari Grci su se pak za ublažavanje bolova u stomaku oslanjali na sladić (slatki koren), a istraživanja su otkrila da ova lekovita biljka može da se koristi i za lečenje niza oboljenja, od menstrualnih problema do respiratornih infekcija. Možete ga grickati ili od njega skuvati i čaj, a pomešan sa bokvicom, kantarionom i matičnjakom preporučuje se svima koji pate od čira na želucu.

Alkalno i kiselo

Ne treba zanemariti efikasnost ni dobre stare kašičice sode bikarbone u čaši vode. Osim što neutrališe želudačnu kiselinu, pomaže kod ublažavanja bolova usled prisustva gasova. Ponekad soda može da proizvede određene količine gasa u želucu, te pojedini stručnjaci savetuju da dodate i nekoliko kapi soka od limuna.

Ako nemate dovoljno kiseline u želucu, pokušajte da popijete kašičicu jabukovog sirćeta umešanog u pola čaše vode, naročito posle velikog i bogatog obroka. To će vam pomoći da bolje svarite hranu.

Informer

Izbegavajte

Ukoliko imate osetljiv želudac izbegavajte:

* hranu punu masnoća
* obilne obroke s previše crvenog mesa
* začinjenu i preslanu hranu
* alkohol, cigarete i kafu

Tagovi: