08.12.2018.

18:56

Foto:

Magazin

MUKE SA TINEJDŽERIMA: Kako da prepoznate da vas lažu?

Izgovaranje istine i adolescencija uglavnom ne idu zajedno, jer je ovo doba života klizav teren za sitne, ali i krupnije laži. Roditelji često ne znaju kada je njihov tinejdžer iskren, a kada umanjuje ili iskrivljuje istinu, pa ponekad budu prevareni, a katkad dete nepravedno optuže. A to se na duže staze negativno odražava na njihov odnos i stvara napetu, negativnu klimu u domu.

Stručnjaci navode nekoliko pokazatelja koji mogu da otkriju da li dete laže, pa je preporuka roditeljima da im oni budu neka vrsta testa.

RUSKI DOKTOR KRITIKUJE RODITELJE: Pa, kako onda mislite da vam dete bude zdravo?

 

Okleva sa odgovorom

Čim primetite da na upućeno pitanje tinejdžer odgovara sa: "Paaa...", ubacuje nesuvisle detalje i mnogo suvišnih informacija, pokušava da promeni temu ili koristi više poštapalica nego uobičajeno, znači da kupuje vreme i vrlo verovatno beži sa terena istine.

Informer

Previše gestikulira

Vi ga pitate da li je nešto uradio ili rekao, a on odjednom počinje da se preznojava, mlatara rukama, češka se, skida jaknu, koluta očima, grize nokte ili usne - prilično je sigurno da nekontrolisanim gestovima pokušava da izvrda istinu.

(VIDEO) SNIMAK KOJI JE OSVOJIO INTERNET: Kako jedan običan dan vidi mama, a kako dete?

 

Odbija da sluša i postaje agresivan

Dete koje inače nije previše impulsivno niti nervozno, a onda odjednom pokazuje agresivnost, prenaglašenu ljutnju ili se na postavljeno pitanje brani napadom, odbija da sluša šta mu pričate - uglavnom to radi zato što laže.

Tagovi: