25.01.2019.

12:46

Foto:

Magazin

TREBA ZNATI! Trening pasa razvija vijuge

Većina stručnjaka jasno ističe koliko je važno dresirati psa kako bi usvojio osnovne veštine potrebne za jedan harmoničan život u ljudskom domaćinstvu. Od samog početka ozbiljnijeg, naučnog proučavanja naših ljubimaca, postalo je jasno da obukom i dresurom psi stiču mnogo više od ciljanih veština. Bio to običan trening poslušnosti ili učestvovanje u sportskim aktivnostima nekog višeg nivoa, dolazi do različitih promena u njihovom ponašanju i osećanjima.

Manje problematični

Recimo, pronađeno je da su trenirani psi društveniji i poslušniji, da su manje agresivni prema strancima, da su manje nervozni i manje laju od onih koji nisu imali nikakvu obuku. Ukratko, pokazivali su manji broj problematičnih ponašanja. Važna je i sama metoda obuke.

U odnosu na metod kažnjavanja i kombinaciju nagrada/kazna, jedino čistom metodom nagrade, smanjuje se nivo stresa koji pas oseća, poslušniji je u izvršavanju različitih zadataka, i opet, iskazuje manji broj problema u ponašanju. Psi koji su trenirani kliker-metodom brže rešavaju problemske zadatke s povlačenjem kanapa.

Samopouzdanje

Trenirani psi s mnogo više samopouzdanja pristupaju problemu. Takođe, naučnici su dokazali i da trenirani slobodno istražuju nove objekte, i bez pomoći uspevaju da pronađu rešenje. Ovo bi ujedno bilo i drugo objašnjenje, ili bar drugi način na koji trening menja osobine psa (samopouzdanje i emocionalnu stabilnost), pa i sposobnost rešavanja problema. Dalje, trenirani psi su više zainteresovani za igru, a igra je jedan vid kreativnosti koji može da dovede do uspeha u rešavanju problema.

Tagovi: