04.02.2019.

19:46

Foto:

Magazin

HRANA KOJA VARA: Kako otkriti skrivene šećere u namirnicama?

Mnogi kada pokušavaju da smanje unos šećera u organizam veruju da je dovoljno da prestanu da jedu slatkiše. Ipak, pravi saboteri zdrave ishrane su namirnice što sadrže skrivene šećere koji, osim što ne mogu da zasite i nemaju ništa korisno u sebi, izazivaju ozbiljne zdravstvene tegobe, od povišenog holesterola, insulinske rezistencije i problema sa pankreasom do dijabetesa, kaže nutricionista Branka Mitrović i dodaje da vam za sladak život ne treba puno šećera, već nekoliko zdravih odluka.

Već decenijama nam pričaju kako su nezasićene masti najveći neprijatelj naše linije i zdravlja, pa je mnogima teško da poveruju u ono što doktori uveliko znaju - šećer je zapravo mnogo gori.

- Pre dosta godina "autoriteti u ishrani" su osudili masnoće, te su se na tržištu pojavili proizvodi sa smanjenom količinom masnoće. Kako masnoća daje ukus hrani i duže održava sitost, u industriji hrane je zamenjena šećerima, da bi bila ukusnija i imala veću kalorijsku vrednost. Na to je posebno uticalo otkriće da se iz kukuruznog sirupa dobija jeftiniji šećer, koji se deklariše kao "sintetička fruktoza", a ovaj sirup je jeftiniji od konzumnog šećera, daje jaču slatkoću, ne stvara mučninu i, što je najvažnije, dodaje se u gotovo sve proizvode. Ipak, potrošači su u zabludi da konzumiraju nešto zdravo, jer šećer svakako nije zdrav, stvara zavisnost i u telu se pretvara u masnoću - objašnjava nutricionista i navodi na koje namirnice posebno treba obratiti pažnju.

Informer

1. Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masnoće

Kada kupujete jogurte, sireve i razne druge mlečne proizvode sa sniženim masnoćama, obavezno pročitajte deklaraciju, jer ćete se iznenaditi koliko ugljenih hidrata sadrže. Da ne bi bili retki, vodenasti i neukusni, proizvođači zamenjuju masnoću ugljenim hidratima koje naše telo prepoznaje kao vrstu šećera. Možda ćete uštedeti par kalorija, ali kako se šećer brže metaboliše, bićete gladni za sat-dva umesto za tri-četiri sata, koliko masnoća drži sitost. Zato radije popijte jogurt od dva i više procenata mlečne masti, a ukoliko želite manje masni sir, pojedite prirodan mladi sir.

Informer

Različiti oblici

Šećer u proizvodnji dolazi u različitim oblicima. Ipak, imajte na umu da je šećer uvek - šećer:

* kukuruzni sirup
* dekstroza
* fruktoza
* glukoza
* invertni šećer (glukoza i fruktoza)
* izoglukoza
* maltoza (slad)
* melasa
* saharoza

2. Industrijski prelivi za salate, sosovi, razni dresinzi, majonezi...

Mnogima omiljeni kečap ili majonez sadrže dosta šećera, kao jedan od pojačivača ukusa, što lako može da se pročita sa deklaracije. Tu su i razni prelivi za salate, paste, mesa, marinade za omekšavanje mesa, suvi začini, mešavine začina, industrijske supe, kocke za supu - u svemu ima dodatnog šećera. Mi smo navikli na takve ukuse i ne osećamo koliko su slatki, a posebno kečap i majonez, koji se smatraju slanim dodacima. Ako stavljate i manju količinu u hranu, znajte da ustvari dodajete i šećer.

Informer

3. Suvomesnati proizvodi

Suvomesnati industrijski proizvodi su namirnice gde ljudi najmanje očekuju dodatni šećer, a više pažnju obraćaju na količinu masnoće i soli. I proizvođači često reklamiraju proizvode sa manje soli, masnoće, bez glutena, a kako šećer, odnosno ugljene hidrate ne pominju, na vama je da o tome vodite računa. Pročitajte koliko neki industrijski suvomesnati proizvod sadrži ugljenih hidrata i budite obazrivi.

4. Pekarski proizvodi

Možda izbegavate slatka peciva, ali znajte da, radi boljeg ukusa, i u slanim pekarskim proizvodima poput hleba, a posebno kifli, i to slanih, pa i onih sa sirom, ima dodatog šećera. Svi sjajni premazi na hlebu, kiflama, đevrecima, perecama i ostalim slanim pecivima su sa šećerom.

Informer

ISTINE O ŠEĆERU: 

* Pored masnoća, soli i brašna, šećer se smatra jednom od četiri bele smrti

* Ako unosite više od pet kafenih kašičica u toku dana, dovodite u rizik sopstveni organizam jer telo šećer doživljava kao otrov

* Kako je šećer otrov, sasvim je dovoljno da ga unosite kroz voće, jer je to jedini njegov prirodni oblik (fruktoza). Čak i kiselo voće sadrži šećere

* Prirodnog šećera ima i u povrću, posebno u šargarepi, krompiru i ostalom korenastom povrću, ali i u bundevi, paradajzu, paprici...

* Sasvim je dovoljno da jedete zadovoljavajuće količine povrća i voća u toku dana i nisu vam potrebni dodatni šećeri

Informer

* Šećer je relativno savremeni industrijski proizvod, koji čoveku nije neophodan za pravilno funkcionisanje

* Ranije je bio veoma skup, jeli su ga mahom bogati, dok je danas svrstan u veoma jeftin izvor kalorija

* Razvija zavisnost, baš kao i razne bolesti, ako ga svakodnevno, u dužem vremenskom periodu, unosite više nego što vam je potrebno

* Koliko unosite šećera, odnosno ugljenih hidrata, znaćete ako čitate deklaracije i sami pripremate hranu

* Ukoliko "morate" da pojedete nešto slatko u toku (svakog) dana, popijete neki industrijski sok ili gazirano piće, sigurno ste postali zavisnik od šećera

- Dobra vest je da je potrebno od četiri do sedam dana kontrole unosa šećera da biste se izlečili od zavisnosti. Nažalost, sve je više ljudi, čak veoma mladih, sa insulinskom rezistencijom i problemima sa pankreasom, što je sve uvod u dijabetes tipa 2 - poručuje Branka Mirković.


 

Tagovi: