11.02.2019.

15:46

Foto:

Magazin

LEKOVITI POLIFENOLI ŠTITE TELO OD BOLESTI: Evo koja hrana treba što pre da postane deo vašeg jelovnika!

Ovi najmoćniji antioksidansi igraju ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja i vitalnosti, i imaju višestruke benefite: čuvaju lepotu i mladalački izgled kože, usporavaju starenje i značajno jačaju imunitet organizma. Takođe, polifenoli doprinose boljem varenju i regulisanju telesne težine, poboljšavaju raspoloženje, pomažu u prevenciji dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja. Zahvaljujući svom protivupalnom i antioksidativnom delovanju, polifenoli doprinose ubrzanju metabolizma, pozitivno deluju na takozvane dobre bakterije - probiotske kulture u crevima, smanjuju osećaj gladi i želju za slatkišima. 

Dovoljno razloga da obratite pažnju na njihovu zastupljenost u svakom danu! 

KAŠIKA ZDRAVLJA: Evo zašto je neophodno da žene svaki dan koriste ovo ulje!



Voće, povrće, semenke, mahunarke, začini i začinsko bilje predstavljaju najmoćniji izvor polifenola. Prepoznaćete ih lako: količina polifenola u biljkama određuje njihov intenzitet boje, gorčinu, aromu i miris, pa su upravo biljke intenzivnog mirisa, boje i arome, kao što su, na primer, grožđe, kakao, borovnice ili avokado, najbogatije polifenolima. 

Informer

- Istraživanja su pokazala da polifenoli pronađeni u namirnicama kao što su zeleni čaj sa prisustvom katehina, crno grožđe i crvena vina sa prisustvom resveratrola, borovnice sa prisustvom antocijanina ili začini kao kurkuma sa prisustvom kurkumina, imaju efekat smanjenje procenta masnog tkiva i gojaznosti. Danas znamo da polifenoli ubrzavaju proces topljenja masti i direktno deluju na proces stvaranja energije u mišićima - kaže prof. dr Dejan Čubrilo, profesor medicinske fiziologije i specijalistom medicine sporta. 

PREHLADA ILI GRIP? Prirodni recept protiv bolnog grla i zapušenog nosa!

Takođe, polifenoli pozitivno deluju i na raspoloženje: pokazuju efekte na povećanje koncentracije serotonina u krvi, takozvanog „hormona sreće“.

Informer

- Da li možemo da zamislimo zimsko veče koje provodimo uz čašu kuvanog vina sa dodatkom karanfilića i cimeta? Na stolu posuda sa borovnicama, komadićima banane, avokada i crne čokolade, i sve posuto komadićima seckanih badema, pistaća i semenki bundeve. Mislim da ovakva kombinacija predstavlja najbolji lek za dobro raspoloženje. Ne čudi da su svi pomenuti sastojci glavni izvori polifenola - pojasnio je dr Čubrilo i ove blagodeti polifenola. 

ŠTA SVE NISTE ZNALI O BELOM LUKU: Odličan je za skidanje kilograma!

Izvori polifenola

Voćni izvori: grožđe, borovnice, maline, kupine, jagode, trešnje, aronija, grejpfrut, pomorandže, jabuke, šljive, sok od šipka.

Polifenoli u povrću: spanać, luk, masline, brokoli, šargarepa, špargle, artičoke, čičoke.

Začini i začinsko bilje sa najviše polifenola: kakao, đumbir, cimet, kurkuma, anis, karanfilić, šafran, ruzmarin, žalfija, majčina dušica, bosiljak, kumin, kim, komorač.

Informer

Semenke, orašasti proizvodi i mahunarke: semenke lana, orah, kesten, lešnik, badem, pasulj.

Pića u kojima se kriju polifenoli: kafa, čaj, crvena vina.

Biljne masnoće kao izvori: maslinovo ulje, crna čokolada, ulje semenki susama.

Zanimljivost: Obroci napravljeni od voća i povrća bogatog polifenolima, sadržaće istu količinu ovog antioksidansa kao sveže namirnice.

Tagovi: