17.02.2019.

16:17

Foto:

Magazin

ZAČINITE JELA CIMETOM i regulisaćete šećer, trigliceride, holesterol...

Istraživanja su pokazala i da je cimet efikasan u suzbijanju infekcije uzrokovane kandidom. Mleveni cimet, ulje kao i čaj od cimeta, efikasni su i u neutralisanju stomačnih problema. Naročito pomažu u slučaju nadutosti i protiv grčeva.

Cimet se savetuje i za prevenciju osteoporoze i artritisa, jer obiluje manganom. Ovaj mineral pomaže u izgradnji kostiju, krvi i vezivnih tkiva u telu.

Jela začinjena cimetom štite zdravlje mozga i poboljšavaju koncentraciju. S obzirom na to da ima jaka antioksidativna svojstva, on pomaže regeneraciju ćelija i oslobađa organizam štetnih slobodnih radikala.

ŠTA KAŽU STRUČNJACI: Čuvati jaja u frižideru, ili ne?

Ova začinska biljka deluje preventivno na pojavu srčanih oboljenja, jer smanjuje nivo triglicerida i holesterola u krvi.

Informer

Ulje cimeta se često koristi u proizvodnji žvakaćih guma, bombona za osvežavanje daha, tečnosti za ispiranje usta i zubnih pasta. To je pre svega zbog jakog antibakterijskog dejstva.

Čaj od cimeta ili čaj s dodatkom cimeta povoljno utiče na tegobe izazvane prehladom ili upalom grla, a može da ublaži i kašalj. Isto važi i ako vas muči migrena ili obična glavobolja.

ZABORAVITE NA PREJEDANJE: Kako da odredite svoju idelanu porciju?

RECEPT

U šolju ključale vode dodajte kašičicu cimeta. Ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite kroz gustu cediljku ili lanenu krpu. Po želji dodajte limun i med.

Tagovi: