Magazin
Recept “doktora” Mermerskog ne leči rak (ISPRAVKA)
U većini istraživanja na ljudima, u vezi sa belim lukom i njegovim uticajem na kancer, porede se dve grupe: jedna koja konzumira veću količinu i druga koja konzumira manju količinu luka.
Studije koje upoređuju prehranu ljudi oboljelih od raka i onih koji su zdravi sugerišu da konzumacija bijelog luka u velikim količinama može umanjiti rizik od raka jednjaka, gušterače, dojke, grlića materice i prostate, ali rezultati tih studija su neujednačeni.
Mali broj kontrolisanih kliničkih ispitivanja, provedenih u Kini, koja su proučavala učinak ekstrakta bijelog luka na karcinom želuca i kolorektalni adenom, nije pokazao povezanost niti pozitivnu vezu. Druga studija je istraživala sintetički bijeli luk i selen i otkrila je neznatno smanjen rizik od raka želuca kod muškaraca. No, potrebno je više istraživanja.
Ostaju pitanja koliko dobro ljudi apsorbuju alilne spojeve u bijelom luku i kolika je količina zapravo potrebna da bi ljudi imali dobrobiti za koje laboratorijske studije sugerišu da su moguće.