Magazin
JEDE VAM SE NEŠTO SLATKO? Probajte "prevrnutu" tortu od pomorandže!
Sastojci:
3 kašike smeđeg šećera
100 g putera
50 ml gustog jogurta (najbolje grčkog)
2 pomorandže
2 jaja
140 g kristal šećera
kašičica ekstrakta vanile
120 g brašna
kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice soli
sok od jedne pomorandže
(VIDEO) KUKURUZNA POGAČA BEZ KVASCA! Njam njam
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pleh podmažite puterom, dno i strane, pa pospite smeđim šećerom. Puter istopite i dodajte mu grčki jogurt, pa ostavite da se ohladi. Pomorandže isecite na tanke kolutove, ako ima semenki, izvadite ih. Poređajte ih u jednom sloju na dno pleha.
Jaja mutite sa šećerom i ekstraktom vanile, dok ne dobiju penastu teksturu i svetlu boju, oko pet minuta. U činiji srednje veličine, pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Onda polako dodajte brašno u smesu jaja, zatim dodajte smesmu putera i jogurta i isceđen sok pomorandže, i mutite mikserom dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte smesu u pleh i poravnajte površinu spatulom.
Pecite tridesetak minuta, kad porumeni, proverite čačkalicom da li je dovoljno pečeno. Ako jeste, izvadite pleh i ostavite da se ohladi oko pet minuta, a zatim kolač prevrnite na odgovarajući tanjir, tako da pomorandže budu na vrhu. Kad se sasvim ohladi, služite samo ili uz sladoled od vanile.